Taikinajuuri: 2-3 viipaletta hyvää ruisleipää, 3 dl haaleaa vettä, 3 dl ruisjauhoja.

Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois. Murenna leivän sisus kulhoon. Lisää haalea vesi ja sekoita kunnes murut ovat liuenneet veteen. Sekoita joukkoon ruisjauhot. 

Peitä seos kelmulla/ kannella siten, että juuri saa kuitenkin hiukan hengittää. Anna seistä tasaisessa huoneenlämmössä 24 tuntia. Valmis juuri kuplii, tuoksuu raikkaan happapalle ja on rakenteeltaan vellimäistä. Yli mennyt juuri haisee selkeästi epämiellyttävän happamalle. Anna juurelle tarvittaessa lisää aikaa, sekoita juureen pari ruokalusikallista haaleaa vettä ja ruisjauhoja. Odottele seuraavaan päivään. Toista edellinen tarvittaessa vielä kerran. Valmiista juuresta erotetaan n. 2 dl pakkaseen seuraavaa käyttökertaa varten. Loput käytetään leipomiseen.

Ruisleipä (3-4 limppua):

1,5 l vettä, 2 dl taikinajuurta, n. 2 kg ruisjauhoja, 4 tl hienoa merisuolaa

Jos juuri on jäässä, sulata se. Sekoita sulanut juuri kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon ruisjauhoja, kunnes seos on vellimäistä. Peitä kevyesti liinalla ja anna tekeytyä huoneen lämmössä päivä tai pari. Lisää ripaus jauhoja ja sekoittele juurta pariin otteeseen tekeytymisen aikana. 

Muista ottaa taas juurta talteen pari desiä seuraavaa kertaa varten!

Lisää leivottavaan juureen suola ja sekoita joukkoon ruisjauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina alkaa irrota astian reunoilta. Jätä taikina melko löysäksi, sillä taikina imee jauhoja vielä leivontavaiheessa. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 1-2 tuntia. Leivo sitten pyöreiksi limpuiksi ruisjauhotetulla alustalla. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä paikassa 1-2 tuntia.

Lämmitä uuni 250°C ja laita uunin pohjalle kulhoon pari desiä vettä, jotta leivän pinnasta tulee rapea. Pistele haarukalla muutamia reikiä leivän pintaan ja paista uunissa 10-15 minuuttia 250°C laske sitten lämpö 200°C:n  ja jatka paistoa noin 40 minuuttia.

Paistoaika voi vaihdella, joten muista tarkkailla leipiä. Kypsä leipä kumisee, kun pohjaan koputtaa. Kiepauta valmiit leivät leivinliinan sisään jäähtymään.