5. helmikuuta vietetään Suomessa Runebergin päivää. Suomenruotsalaisen runoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) syntymäpäivää alettiin juhlia runoilijan täyttäessä 50 vuotta. Nykyään Runebergin päivä on liputuspäivä ja silloin on tapana syödä Runebergin torttuja.

Runebergintorttu taas on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Runebergin kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera.

Runebergintortun perusohje menee näin:

Tarvitset:

200 g margariinia tai voita

2 dl sokeria (200 g)

2 kananmunaa

2 dl jauhettua mantelia (120 g)

2.5 dl korppujauhoja(jossa mukana hienonnettu hapankorppu ja muutama piparkakku)

2 dl vehnä- tai grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

koristeeksi:

vadelma- tai omenahilloa

noin 1 dl tomusokeria

0,5-1 rkl vettä tai mehua

1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa ne hyvin joukkoon.

2. Rouhi mantelit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon hapankorppu ja muutama piparkakku. Yhdistä ne ja korppujauhot, vehnä- tai grahamjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos rasva-munavaahtoon.

3. Voitele suorakaiteen muotoinen (koko noin 20 x 25 cm) ja levitä taikina vuokaan tasaisesti.

4. Kypsennä 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes leivonnainen on kypsä. Kumoa kakku ritilälle jäähtymään.

5. Jaa leivonnaisen päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.

6. Leikkaa neliöiksi ja tarjoa runebergintortut Runebergin päivän tee- tai kahvipöydässä.