Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa MTT:n Ruokahävikkitutkimuksen mukaan noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Siksi:

Ennen kauppaan menoa

  • Jotta et osta kaupasta turhaa ruokaa, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista.
  • Inventoi silloin tällöin myös pakastin ja käytä tuotteet ennen kuin ne ehtivät vanhentua. Kauppaan ei ehkä tarvitse lähteäkään.
  • Käy läpi myös kuivatarvikkeet. Jauhot, riisit ja pastatkin vanhentuvat. Käytä varastot ensin loppuun.

Kaupassa

  • Vältä kauppaan menoa nälkäisenä.
  • Älä sorru paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.
  • Muista, että kauppatilat on usein suunniteltu heräteostoksia silmällä pitäen.
  • Suosi pieniä pakkauskokoja. 
  • Tarkista tuotteiden päiväysmerkinnät, ja mieti ehditkö käyttää tuotteet ajoissa.
  • Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina. Valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti vierustoverinsa.

Ruuan säilytys

  • Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on syöty loppuun.
  • Pakasta. Tarjousleivät ja jauhelihat säilyvät pidempään ja saat ne käyttöön tuoreena pakastimesta.
  • Säilyttämällä ruoat oikeissa paikoissa saat ne säilymään pidempään: 

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2–+6 Celsiusastetta. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri jääkaapeissa. Kannattaa tutustua jääkaapin käyttöohjeeseen. Oman jääkaapin lämpötilaa voi seurata esimerkiksi laittamalla lämpömittarin vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.

Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin

Keskimmäisellä hyllyllä säilytetään lihat ja kalat ja kaapin kylmimmässä osassa alahyllyllä kana. Hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään vihanneslaatikoissa, jotka ovat yleensä jääkaapin alaosassa.

Jäikö ruokaa silti yli?

  • Loihdi tähteistä uusia herkkuja. 
  • Jäikö tähteitä, vai valmistitko ruokaa liikaa?  Ota ne seuraavana päivänä evääksi töihin.
  • Jäikö ruokaa juhlista yli? Ilahduta naapuria herkuilla.

Vaihtoehtoisesti: 

Jos asut maaseudulla, hanki minupossu tai kanoja. Niille maistuvat kaikki ruuantähteet!

 

Lähteet: saasyödä.fi ja martat.fi