Swipe to switch between stories

Lue lisää

Joulupäivän juustotarjotin

Joulupäivänä on aikaa ottaa iisisti ja syödä hyvin. Jos perinteisten jouluruokien sijaan mielit jotain uutta, kokeilepa jouluista juustotarjotinta: Kokoa isolle tarjottimelle tai tarjoiluvadille erityyppisiä juustoja. Valitse pehmeitä ja kovia juustoja sekä vahvempia ja miedompia homejuustoja. Myös tuorejuustot sopivat tarjottimelle ja maistuvat erityisesti perheen pienimmille. Juustojen lisäksi tarvitaan erilaisia keksejä; voileipäkeksejä, suolakeksejä ja piparkakkuja, jotka sopivat erityisen hyvin sinihomejuustojen kanssa. Lisukkeena tarjoillaan omena- ja päärynäviipaleita, viinirypäleitä, kiviä, tuoreita viikunoita j…

Lue lisää

Isänpäivän aamiaisyllätys

Isänpäivän aamuna keittiöstä kuuluu rapinaa ja kolinaa, kun isälle valmistuu herkullinen aamiaisyllätys. Tänä vuonna listalla on suolaisia muffineja ja minimunakkaita, jotka valmistuvat helposti ja maistuvat koko perheelle. Tomaatti-basilika muffinit 12 kpl pieniä tai 7-8 kpl isompia. Tarvitset: 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1-2 tl yrtti-tai valkosipulisuolaa 10-12 kpl kirsikkatomaatteja Puolikas ruukkubasilika 100 g juustoraastetta 2 dl Kermaa tai kaurakermaa 2 munaa 1/2 dl öljyä Tee näin: sekoita ensin kuivat ainekset kulhossa. Lisää kerma ja munat. Leikkaa kirsikkatomaatit pieniksi pal…

Lue lisää

Kekri, pyhäinpäivä ja halloween

Kekriä, eli pyhäinpäivää, eli halloweenia vietetään tänä vuonna virallisesti lauantaina 4.11. Ajankohtaan osuu siis juhlapyhä, jonka vietosta on monenlaisia ja eri-ikäisiä perinteitä. Kekri , myös keyri tai köyri , on perinteinen suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Sillä ei alkujaan ollut vakinaista kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan se määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan. Sana kekri tarkoitti kansankielessä viimeiseksi jäämistä tai jonkin päättymistä, ja kekri merkitsi myös vuoden vaihtumista maatalousyhteisössä. Kekrinä juhlittiin sadonkorjuuta ja maatalousv…

Lue lisää

Inspiraatiota Habitaresta

Jos viime vuonna Habitaressa oli tummaa vihreää, petroolia ja tummia sinisiä vain muutamalla osastolla, nyt messuilla oli esillä kaikki tummanvihreiden eri sävyt ja voimakkaita sinisiä, kun yhä useammat olivat inspiroituneet näistä väreistä. Tummanvihreän ja sinisen korostusväreinä toimivat puun eri sävyt, sinapinkeltainen ja loheen taittava sammunut punainen. Tumma harmaa taittuu nyt voimakkaasti vihreään -vai olisiko se kuitenkin ollut vihreä, joka taittui voimakkaasti tummaan harmaaseen? Väri on mielenkiintoinen, sillä valaistuksesta riippuen se vaihtelee harmaan ja vihreän välillä.   Kaikenkaikkiaan sävyt olivat pehme…

Lue lisää

Lohipaella grillillä

  Kesällä, erityisesti hyvällä säällä, elämä muuttaa sisätiloista ulkotiloihin. Silloin myös ruoka tehdään mieluiten ulkosalla. Ruoanlaiton voi keskittää lähes kokonaan ulos, kun käyttää hieman mielikuvitusta ja hankkii välineitä ruoan monipuoliseen valmistamiseen grillillä. Tämä herkullinen lohipaella valmistuu grillillä kuin grillillä laakean pannun avulla. Toki tämän herkun voi valmistaa liedelläkin, silloin ainekset paistetaan paistin- tai parilapannulla ja riisi valmistetaan kasarissa. Jättikatkarapujen sijaan voi aivan yhtä hyvin käyttää tavallisiakin katkarapuja -miksei rapujakin. Lohi-jättikatkarapupaella 4…

Lue lisää

Sikke Sumari ja Nami Namaste

Sikke Sumarin juuri ilmestynyt keittokirja on kirjailijan mukaan ovi hänen sydämeensä. Kirja on valloittava matka Siken kesäparatiisiin, Muhun saarella sijaitsevaan majataloon, Nami Namasteen. Kirjaa selaillessa tulee vastustamaton halu päästä paikan päälle kokemaan Muhun saaren tunnelmaa, ihmeellistä luontoa ja Siken puutarhan makuja.  Kirjan ulkoasu on tarkoin harkittu. Benjamin Ilmoni ja Patricia Karlsson ovat tehneet hienoa työtä luodessaan kirjan sivuille elävän mielikuvan Muhun saaren tunnelmasta. Tuntuu kuin kirjan kansien väliin olisi painettu kaikki se, mitä Nami Namaste Sikelle merkitsee. Kirjassa on valtava…

Lue lisää

Inspiraatiota Nizzasta

Ideoita keittiön ja ruokailutilan sisutukseen on mukava poimia reissuilta. Trendikkäät tai perinteiset kuppilat ja pienet sisustusliikkeet, taidenäyttelytkin, saavat mielikuvituksen lentoon. Lomalla saadut ideat siirtyvät joskus ihan huomaamattakin omaan sisutukseen pieninä yksityiskohtina tai miksei isompinakin kokonaisuuksina.  Pistäydyimme keväisessä Nizzassa inspiroitumassa. Siellä tunnelma on perinteisesti enemmän rustiikkinen kuin moderni, mutta rustiikkisuuteenkin löytyi hyvää twistiä Nizzan vanhan kaupungin ympäristöstä. Eko-bistroilu oli aika vahvasti esillä monissa kahviloissa ja ruokapaikoissa. Kierrätysmateria…

Lue lisää

Kylvön aika!

Linnut laulaa, joka paikassa lirisee ja lorisee. Kevät!  Viherpeukalon on vaikea hillitä kasvattamisintoaan näin kevätaikaan, mutta totuus on se, että kesämme on venynyt heinä-elokuun puolelle ja kesäkuu on usein kovin viileä. Niin viileä, että taimia ei aina uskalla laittaa ulos vielä touko-kesäkuussa. Joten malttia on tarvittu, mutta nyt alkaa olla kylvämisen aika. Viime kesänä ilmestyi jokaisen keittiöpuutarhurin unelmaopus, Keittiöpuutarha -siemenestä lautaselle. Nimensä mukaisesti kirja käy läpi kasvukauden vaiheet lautaselle saakka. Kirjan lopussa on Hanna Sumarin upeita reseptejä keittiöpuutarhan kasviksista. Enn…