Speltti on monen vehnästä vatsanväänteitä saavan ystävä ja on tavallisen vehnän varteenotettava korvaaja kaikessa leivonnassa sen runsaan kuitu- ja proteiinipitoisuuden vuoksi.

Spelttivehnän käytöstä on todisteita 8000 vuoden takaa ja sen oletetaan olevan lähtöisin Aasiasta. Noin 1800-luvulla speltin korvasi kuitenkin vehnä, sen suuremman sadon ja helpomman käsittelyn vuoksi. Speltti on kestävämpi kuin durum- tai tavallinen vehnä ja sopii sen vuoksi hyvin luomuviljelyyn.

Speltin proteiinipitoisuus on korkeampi kuin esimerkiksi vehnässä ja sisältää runsaasti kuituja, fosforia ja sinkkiä sekä B1-vitamiinia. Speltti sisältää vähemmän vatsavaivoja aiheuttavia lyhytkuituisia hiilihydraatteja kuin muut vehnät. Speltti maistuu hyvin paljon samalta kuin vehnä ja sopii loistavasti korvaamaan vehnäjauhot monenlaisessa leivonnassa. Ensi viikolla blogissa on pikkuruisten speltti-laskiaispullien resepti, mutta sitä odotellessa tässä muutama linkki spelttiresepteihin:

Yrttipatongit

Spelt rouhepuuro

Pähkinäinen speltti-porkkanakakku