​
​
​

Pienissä keittiövinkeissä pureudumme tänään ruokaan. Hämmästyttävillä pikkukikoilla saat nimittäin isoja asioita aikaiseksi:

  • Pureskele persiljaa, kun olet syönyt valkosipulilla maustettua ruokaa. Näin paitsi huomioit ystäväsi ja perheenjäsenesi, myös saat itse samalla kunnon annoksen C-vitamiinia.
  • Arkisesta kahvihetkestä saat hetkessä juhlavamman, kun ripotat kahvinpurujen päälle hieman kardemummaa. Myös kaneli maustaa kahvin herkulliseksi, puhumattakaan kotona leijailevasta huumaavasta tuoksusta.
  • Kuori hauraat mustajuuret ohuelti ja kasta niitä välillä veteen jotta ne eivät tummu. Lorauta keitinveteen vielä tilkka maitoa, niin mustajuurten kaunis, vaalea sävy säilyy. Maitokikka toimii myös kukkakaalin kanssa!
  • Pienet, tuoreet koivunlehdet sopivat hyvin kesäsalaatin höysteeksi tai muuten vaan leivän päälle. Koivunlehdissä on runsaasti C-vitamiinia, ja pieniä lehtiä voit myös pakastaa taöven varalle.
  • Yrtit viihtyvät hyvin keittiön etelään tai länteen aukeavalla ikkunalla.Hyvä multa, salaojitus ja pieni päivittäinen vesiannos pitää yrtit tyytyväisinä.
  • Jos kuitenkin olet ostanut liikaa yrttejä, etkä ole käyttämässä niitä ruuanlaittoon pariin päivään, levitä yrtit uunipellille tai -ritilälle ja kuivata uunissa miedossa lämmössä. Vaihtoehtoisesti voit sitoa yrtit kimpuiksi ja ripustaa kuivumaan. Kun yrtit ovat rapisevan kuivia, murskaa ne ja laita lasipurkkiin. Herkullinen yrttiseos on valmis käytettäväksi!
  • Leivonnaiset säilyvät tuoreena pidempään, kun makeutat taikinan hunajalla sokerin sijaan.
  • Valitse ekologinen ja taloudellinen tapa käydä ruokaostoksilla. Kurkista kaappiin ennen kauppareissua ja suunnittele ostokset etukäteen.
  • Vesimeloni on kypsä, kun kuoreen kopauttaessa kuuluu kumea ääni. Tasaisen vihreä kuori on myös hyvä tunnusmerkki. Kypsä meloni myös tuoksuu selvästi, nuuhkaise kannan puoleisesta päästä.
  • Avokado on kaunis ja vitamiinipitoinen lisä salaatteihin ja sellaisenaan leivän päälle. Sivele avokadon pintaan sitruunaa tai limeä, se estää hedelmän tummumisen. Kypsä avokado on joustava ja kanta irtoaa helposti. Raa'at avokadot saa kypsymään laittamalla samaan pussiin omenan.
  • Herkkusienet kannattaa puhdistaa pehmeällä harjalla tai talouspaperilla. Vedellä huuhdeltaessa sienet vettyvät, jolloin ne paistuvat huonommin. Tiesitkö muuten, että herkkusienet kasvavat vielä poimimisen jälkeenkin?