Rukiinen vege-voileipäkakku yhdistää kaikki parhaat maut yhteen. Vai miltä kuulostaa punajuuri-sinihomejuustotäyte, paahdetttu porkkana-rosmariinitäyte ja avokado-sitruunatäyte?

Tämän voileipäkakun tekeminen aloitetaan edellisenä päivänä ja vaatii hieman vaivannäköä, mutta se on kaikki sen arvoista.

Puustellin voileipäkakku

n. 700 g porkkanoita + 1 porkkana koristeluun

suolaa

oliiviöljyä

3 oksaa tuoretta rosmariinia

3 valkosipulinkynttä

n. 500 g punajuuria

2 prk (400 g) créme fraîchea (Esim. Arla)

150 g sinihomejuustomurua (esim. Valio)

2 avocadoa

½ sitruunan mehu

2 ruukkua ruohosipulia

2 ohutta, puolitettua ruisleipäkiekkoa/reikäleipää esim. Vaasan tosi rukiinen

3 dl vettä

1/4 kasvisliemikuutio

1 prk maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

1. Kuori ja leikkaa porkkanat puoliksi ja laita suolattuun, kiehuvaan veteen, kunnes ne ovat puolikypsiä. Valmista kasvisliemi leivän kostuttamista varten.

2. Laita valutetut porkkanat uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja kuori ne. Hienonna rosmariini. Ripottele valkosipulit ja rosmariini porkkanoiden päälle ja mausta suolalla (n. 1/2 tl). Paahda uunissa 30-40 minuuttia, riippuen porkkanoiden paksuudesta, kunnes ne ovat pinnalta paahtuneita ja täysin kypsiä. Kaada paahtuneet porkkanat mausteineen ja öljyineen kulhoon ja murskaa perunasurvimella tai haarukalla. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon ½ purkki creme fraichea ja sekoita.

3. Kuori punajuuret ja leikkaa pieniksi, noin parin sentin paloiksi. Keitä ne suolatussa, niukassa vedessä täysin kypsiksi. Valuta punajuuret ja murskaa ne. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon 150 g sinihomejuustomurua ja ½ creme fraiche.

4. Halkaise avocadot ja poista kivet. Kaavi liha lusikalla kulhoon ja murskaa haarukalla. Purista joukkoon sitruunan mehu, lisää ½ creme fraiche. Hienonna puolikas ruukku ruohosipulia ja sekoita joukkoon.

5. Aseta ensimmäinen leipäkiekko leivinpaperille, matalalle lautaselle. Kostuta ensimmäinen leipäkiekko kasvisliemellä ja levitä porkkanaseos sen päälle. Aseta päälle toinen leipäkiekko ja kostuta samoin.

6. Levitä toisen kerroksen päälle avocadotahna ja aseta päälle leipäkiekko. Kostuta se, kuten edelliset. Levitä päälle punajuuritahna.

7. Kostuta viimeinen leipäkiekko erikseen ja aseta se kostutettuna kaiken päälle. Laita foliota tiukasti kakun ja lautasen ympärille ja laita jääkaappiin maustumaan yön yli.

8. Tee kuorrute. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja puolikas purkki (100g) Créme Fraîchea. Hienonna ruukku ruohosipulia ja paina ne kuoruutetun voileipäkakun kylkeen käsin. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Koristele kakku porkkanaviipaleilla oman maun mukaan.