Legendaarisen kaunis ja viehättävä Toscanan maakunta keski-Italiassa on todella kertomusten veroinen. Upeat maisemat oliivilehtoineen ja viinitarhoineen, pittoreskit liuskekivitalot ja lämmin auringonpaiste huumaavat matkaajan hetkessä. Maisemien lisäksi Toscanan alueen parasta antia on tietenkin ruoka, unohtamatta Chiantin alueen viinejä ja erinoimaista oliiviöljyä.

Ja koska ollaan Italiassa, syödään tietenkin italialaisittain pitkän kaavan mukaan. Alkupaloiksi tarjotaan usein bruscettaa, eli paahdettua leipää tomaattihakkeluksen ja valkosipulin kanssa. (ohje artikkelin lopussa). Väliruuaksi italialainen ottaisi pastaa ja pääruuaksi sitten lihaa. Suomalaiseen kesään sovellettuna valitsemme kuitenkin pääruuaksi gnocci pomodoron, eli perunapastaa tomaattikastikkeessa ja jälkiruuaksi jäätelöä, sekä hyvä espresso.

Bruscetta:

(4 hengelle)Tarvitset:  4 viipaletta vaaleaa leipää  (vähän jo kuivahtanutkin käy), 2 kypsää tomaattia, 1 valkosipulinkynsi, loraus oliiviöljyä, tilkka viinietikkaa, suolaa, mustapippuria

Pilko tomaatit pieneksi hakkelukseksi. Hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita ainekset kulhossa. Lisää ripaus suolaa ja hieman mustapippuria. Paahda leipäviipaleet kevyesti. Annostele tomaattiseos leiville lusikalla ohuehkoksi kerrokseksi. kaada varovasti päälle hieman oliiviöljyä ja viinietikkaa. Tarjoile välittömästi.

Gnocci a la pomodoro:

(4 hengelle) Tarvitset: gnocci-tuorepastaa noin 400 g
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 prk tomaattimurskaa ja 3 tuoretta tomaattia
n. 2,5 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (basilikaa, timjamia, rakunaa, persiljaa etc.)
suolaa ja mustapippuria myllystä
Juustoa (parmesaani

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Kalttaa ja paloittele tuoreet tomaatit suurehkoiksi paloiksi. Lisää tomaattimurska tomaatit. Kuumenna. Laske lieden lämpöä ja lisää hienonnetut yrtit ja mausta. Hauduta n. 10 minuuttia, kunnes kastike sakenee hieman. Maista, säädä maku ja tarjoile pecorino- tai parmesaaniraasteen kanssa. Tai höylää päälle juustoa kerrokseksi, kuten italialaisessa katuravintolassa tehtiin.

Jälkiruuaksi keitetään mutteripannulla vahva espresso ja nautitaan italialaisen jäätelön sijaan suomalaista jäätelöä mansikoiden kanssa!

Italian matkasta haaveilevalle suosittelen lämpimästi oman huvilan vuokraamista. Lennot kannattaa ottaa Firenzeen tai Roomaan, mistä vuokrataan auto ja ajellaan Keski-Italian halki maaseudulle. 

Huviloita vuokraavat esimerkiksi suomalaiset Gaia-travels ja Villada