​
​

Viikonloppuna meillä herkutellaan. Aioli, eli valkosipulimajoneesi on helppo tehdä itse, kunhan on tarkkana ainesmäärien ja öljyn hitaan kaatamisen kanssa.

Aioliin tarvitaan:

5 valkosipulinkynttä

2 keltuaista

2 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä

2 rkl sitruunamehua

1 tl dijon- sinappia

ripaus suolaa

Laita puristetut valkosipulinkynnet, muna, keltuainen, sinappi ja sitruunamehu korkeareunaiseen, mahdollisimman kapeaan astiaan astiaan ja sekoita sähkövatkaimella (yhdellä vispilällä), kunnes seos on vaaleankeltaista.
Anna koneen käydä ja lisää samalla öljy ohuena nauhana hitaasti valuttaen. Sekoita, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Mausta aioli suolalla ja pippurilla.
Aioli ei juoksetu, kun käytät huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja annat oljyn valua ihan ohuena nauhana seokseen.

​
​

Ruisleipätikut ovat koko perheen herkkua, ja ne tehdään näin:

Tarvitset ruisleipäviipaleita (tähän käy melkein mikä vaan, meillä yleensä Ruispalat), ruokaöljyä, suolaa

Leikkaa ruisleipäviipaleet kapeiksi, noin pikkusormen levyisiksi tikuiksi. Laita kaikki tikut laajaan kulhoon ja valuta öljyä leipätikkujen päälle n. 0,5 dl sekoita käsin tikkuja niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Levitä tikut pellile leivinpaperin päälle ja ripottele vielä pinnalle suolaa (sekä halutessasi muita mausteita). Paista tikkuja uunin yläosassa (mieluiten kiertoilmalla) 225°C, noin 10 minuuttia. Tarkkaile tikkuja paistamisen aikana ja lisää tai vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Kun tikut ovat paahtuneita ja rapeita, nosta ne uunista ja anna jäähtyä ennen syömistä.

​
​

Sitten vaan hyvä leffa pyörimään, aioli kulhoon ja paljon ruistikkuja dipattavaksi!