​
​

Illallisvieraita tulossa. Tarvitaan samanlaiset lautaset ja lasit kaikille ja tietenkin pöytäliina. Ehkä valkoinen ja huolella silitetty. Vai tarvitaanko? Jospa annetaankin kattauksen villiintyä, katetaan jokaiselle vähän sinnepäin samantyyppiset astiat ja annetaan koko komeuden kasvaa taideteokseksi.

Kolmen hengen illalliskattaus voi syntyä vaikka näin:

Kaunista pöydän pintaa ei tarvitse peittää liinalla, mutta lina tuo kuitenkin kattaukseen juhlavuutta ja särmää, joten valitsin pöydälle kaitaliinan tyyppisesti ohuen verhon, jonka asettelin kevyesti, hieman aaltoilevasti ja ehdottomasti silittämättä (jotta tekstuuriin tulee eloa) pöydälle. 

​

Kynttilät ja kukat luovat tunnelmaa pöytään, ja molempia voi käyttää hieman totutusta poikkeavalla tavalla. Vanha tummunut hopeatarjotin toimittaa kynttilänalustan virkaa, ja kynttilöiden alle on aseteltu vielä pienet, kirppikseltä löytyneet hopeiset lasinaluset. Samalle tarjottimelle asettelin miniorkidean.  

​

Astiat voi kattaa kauniiksi asetelmiksi. kun yhdistelee erilaisia astioita, kannattaa valita jokin yhdistävä tekijä. Tässä kattauksessa se on väri ja astioiden muoto ja tekstuuri. Alimmaisena on yksivärinen lautanen, sen päällä kuvioitu kulho, ja sen sisällä lasinen kulho, joka on samaa lasia, kuin vesilasit, jotka voivat hyvin olla erikokoisia keskenään. Viinilasit ovat kaikilla samanlaiset. Yhdenmukaiset lasit ja aterimet rauhoittavat värikästä eriparikokonaisuutta.

​

Haarukka ja veitsi on nostettu kulhojen päälle poikittain ja servetti asetettu alimman lautasen päälle. Paperiservetit käyvät hyvin epävirallisemmalle illalliselle, etenkin kun niiden värit ja kuviointi sopivat kattauksen tyyliin. Juhlallisempaan kattaukseen suosittelen ehdottomasti kankaisia lautasliinoja.

​

Alkudrinkkilasi on nostettu vesilasin päälle, mistä sen voi sitten käytön jälkeen siirtää sivummalle.

​
​

Sammuta kirkkaat kattovalot ja työtasojen valot syömisen ajaksi. Valaise tila kynttilöin ja tuo tilaan vaikka tilapäisesti jalka- tai pöytävalaisin, jossa on tunnelmallinen valo.

Rento emäntä tai isäntä kruunaa illan ja kiinnostavalla kattauksella saa tunnelman kevenemään heti alkuunsa. Kattauksen jälkeen pitää vielä miettiä se ruokapuoli. Hmm, ehkä kylmä alkukeitto, pääruuaksi artisokkapastaa ja jälkiruuaksi raakakakkua... 

​