Kotona paistetut munkit ovat ihan parhaita! Meillä tehdään munkkeja joka vappu suuri kulhiollinen, ja joka vappu koko kulhillinen myös katoaa hetkessä parempiin suihin.

Hyvä taikina on tärkeä asia, ja itse lisään taikinaan sitruunalla maustettua maitorahkaa, joka tekee munkeista meheviä.

Tarvitaan: 

Taikina: (n. 30 kpl)
200 g voita, 5 dl maitoa tai soijamaitoa, 1 pkt (à 50 g) hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa, 2 dl sokeria, 2 tl kardemummaa, 2 tl suolaa, 2 munaa, 1 prk sitruunarahkaa, 15 dl vehnäjauhoja

Paistaminen:
n. 1l rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja purkillinen rahkaa. Sulata voi ja lisää joukkoon. Lisää jauhot pikkuhiljaa, kunnes taikina on mukavan kimmoisaa ja jätä taikina sitten liinalla peitettynä kohoamaan noin tunniksi.

Leivo kohonneesta taikinasta pitkä tanko (tai kaksi, niin käsittely on helpompaa) ja jaa kumpikin tanko 15 osaan. Leivo paloista pieniä, pyöreitä pullia ja nosta leivinpaperille kohoamaan hetkeksi.

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, tee kokeilu pienellä taikinapalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2 - 4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Sokerointi: Laita hienoa sokeria laakeaan kulhoon. Pyörittele munkki sokerissa heti, kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi, sillä okeri tarttuu pintaan paremmin tuoreeltaan. Vaihda sokeri välillä, sillä rasvaisena se tarttuu munkkiin huonommin.

Kasaa munkit suurele vadille ja tarjoile siman kanssa!