Tiesitkö, että mehiläisvahakynttilät puhdistavat ilmaa palaessaan? Sen lisäksi ne levittävät huumaavan makeaa, hunajaista tuoksua ja ovat kauniita katsella. Kaikki hyvä yhdessä paketissa siis. Itsetehdyt kynttilät ovat ihana joululahja!

Tarvitset: Mehiläisvahalevyjä n. 20 kpl (yhdestä levystä tulee noin yksi kynttilä), vanhan kattilan sulatusastiaksi, ison kattilan vesihauteeksi, keittolevyn, metallisen kastoastian, esimerkiksi terässangon, vettä, sydänlankaa, puutikkuja (kukkakepit käyvät mainiosti), paperia lattian suojaksi, puukon, sakset, lämpömittarin, suojahansikkaat, pari tuolia tai penkkiä telineeksi.

  1. Sulata mehiläsivaha vesihauteessa. Mehiläisvaha sulaa 65°C. Lämmitä vaha 75°C. tarkista lämpö mittarilla.
  2. Leikkaa sydänlangasta n. 40 cm pitkiä pätkiä ja kyllästä ne sulassa vahassa kastamalla. Nosta langat vahasta ja vedä sormilla suoriksi. Varo, vaha on kuumaa!
  3. Sido langat tikkuihin, aina 3 lankaa kuhunkin tikkuun, noin 4 cm päähän toisistaan. Nosta tikut kahden tuolin väliin lepäämään siten, että langat roikkuvat vapaasti kohti lattiaa.
  4. Lämmitä vesi isossa kattilassa 75°C. Kaada terässankoon kuumaa vettä noin 25 cm kerros. Kaada varovasti veden päälle sulaa vahaa noin 5 cm kerros. Kevyempi vaha jää veden pinnalle. ja kun molempien nesteiden lämpoötila pysyy yli 65°C, pysyy vaha sulana. Lisää kuumaa vettä tarvittaessa. HUOM! Älä koskaan lisää kylmää vettä vahan päälle!!
  5. Kasta kynttilöitä vahassa. Muista suojahansikkaat. Ensimmäisten kastokertojen jälkeen voit vielä varovasti suoristaa lankoja. Jatka kastamista rauhalliseen tahtiin. Anna vahapinnan kuivahtaa hetki jokaisen kastokerran välillä. Huomaa, että vesi ei saa olla liian kuumaa, jotta se ei sulata vahakerrosta. Lisää sulaa vahaa tarvittaessa. Niistä kynttilöitä muutaman kastokerran välein, eli leikkaa pohjaan tullut vahanippa pois.
  6. Kun kynttilät ovat sopivan paksuisia, anna niiden kuivua ja jäähtyä. Irroita sydänlangat tikuista ja leikkaa ne noin 2 cm pituisiksi. Leikkaa pohjat puukolla tasaisiksi. Paketoi kynttilät pahvivyötteellä ja koristele vyöte haluamallasi tavalla. Sellofaani viimeistelee pakkauksen.

Kynttilätarvikkeet ja paketointivälineet löydät Sinellistä (sinelli.fi ) ja mehiläisvahalevyjä voit tilata myös Lahtisen vahavalimosta (lahtisenvahavalimo.fi)

Vinkkejä:

  • Ole aina huolellinen ja rauhallinen kynttilöitä kastaessa ja kuumien nesteiden kanssa. Jos vaha syttyy, tukahduta liekit kannella tai peitteellä, ei koskaan vedellä.
  • Mehiläisvahalla on palaessaan ilmaa puhdistava vaikutus, eikä siitä leviä huoneilmaan haitallisia aineita.
  • Kerralla kannattaa tehdä isompi erä kynttilöitä!
  • Käytä kynttilöiden paketoimiseen esimerkiksi koristeltua puulaatikkoa, niintä, kiiltokuvia, kartonkia, liitutaulutarraa, pieniä puukoristeita sekä silkki- ja pitsinauhoja