​
​
​
​

Luonnonkuitulangoista erityisesti hamppu, bambu ja pellava ovat hyvin kosteutta imeviä ja toimivat siis erinomaisesti myös materiaalina itseneulotulle tiskirätille. Mustavalkoraidallinen rätti on neulottu bambulangasta ja se on aloittelevankin neulojan helppo toteuttaa. Rättejä kannattaa neuloa saman tien useampi, sillä kun yksi on pesukoneessa pyykkien mukana puhdistumassa, pääsee toinen töihin. Neulottujen rättien imuominaisuuet yleensä paranevat käytön ja pesujen myötä. 

Olisiko tässä hyvä joululahjaidea? Kun nyt aloittaa neulomisen, on ennen joulua saanut aikaan jo melkoisen pinon kauniita, yksilöllisiä ja ekologisia rättejä joulupaketteihin käärittäviksi.

Tarvitaan: 1 kerä mustaa ja 1 kerä valkoista bambulankaa, neulepuikot 3,5 tai 4 mm (oman käsialan ja langan vahvuuden mukaan. Rätin tarkalla koollahan ei ole niin väliä, joten ohjetta voi sellaisenaan soveltaa kaikille lanka- ja puikkovahvuuksille), parsinneula päättelyyn.

Luo 50 silmukkaa mustalla langalla. Neulo 4 kerrosta ainaoikeaa. Vaihda työhön valkoinen lanka ja neulo samoin 4 krs ainaoikeaa. Vuorottele mustia ja valkoisia raitoja, kunnes työ on neliön muotoinen. Tee viimeinen raita mustalla. Päättele kaikki silmukat. Päättele langanpäät siististi nurjalle puolelle.

Voit kuljettaa lankoja työn sivussa, jolloin niitä ei tarvitse katkaista raitojen välillä!

Halutessasi voit virkata tai ommella rättiin ripustuslenkin.