Kylväjän muistilista

  • Kylvä siemenet pussissa olevan ohjeen mukaan. Huomioi kylvöajankohta, itämislämpötila, itämisaika ja itävätkö siemenet pimeässä vai valossa. 
  • Käytä vähäravinteista taimikasvatusmultaa. Omat multasekoitukset on desinfioitava 80 asteessa noin tunnin verran. Se käy parhaiten leivinuunissa. Helpointa on kuitenkin käydä ostamassa multa puutarhaliikkeestä.
  • Siemenet voi kylvää laatikoihin, ruukkuihin tai vaikkapa pestyihin jogurtti- tai maitopurkkeihin. Tärkeintä on, että kylvöastiat ovat puhtaita, ja että niissä on reikä pohjassa.
  • Kylvä siemenet harvakseltaan kosteaan multaan. Pienet siemenet voi sekoittaa puhtaaseen hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Tiheä kylvös on aina alttiimpi sienitaudeille. Suuret siemenet ja nopeasti itävät voi kylvää suoraan ruukkuun, 2-3 siementä kuhunkin.
  • Suuret siemenet ovat yleensä paksukuorisia, ja siksi haaleassa vedessä yön yli liottaminen helpottaa itämistä.
  • Sirottele ja taputtele kevyesti taimikasvatusmulta, hiekka tai vermikuliitti pimeässä itävien siementen päälle. Nyrkkisääntönä pidetään maa-aineksen paksuudelle pidetään, että siementen päälle siroteltu multa on kaksi osaa siemenen koosta.
  • Muista kirjoittaa muistiin kasvin nimi ja lajike, kylvön päivämäärää unohtamatta. 
  • Aseta kylvöruukut tarjottimelle, ja peitä ruukut läpinäkyvällä muovilla. Muovi takaa tasaisen kosteuden, joka on välttämätöntä itämiselle. Reiät muovissa pitävät huolen hapensaannista. Lue vielä hyvin kylvöohjeet. Useat siemenet itävät noin 20 - 24 asteessa. Siksi kylvökset on laitettava lämpöiseen paikkaan. Ikkunalaudalla ruukun pohjalämpö saattaa olla ikkunanraoista virtaavan kylmän ilman johdosta liian matala. Lämpömittari kertoo sen helposti. Eristävä styroxlaatikko auttaa tähän kylmäongelmaan. Näitä eineksien kuljetuksessa käytettäviä laatikoita voi kysyä omalta kauppiaalta, hän antaa niitä varmasti mielellään ja ilmaiseksi.
  • Seuraa kylvöksiä päivittäin ja kastele tarvittaessa suihkepullon avulla haalealla vedellä.

Nyt huhtikuussa on aika kylvää seuraavien kasvien siemenet:

Keräsalaatti, amerikansalaatti, pinaatti, salaattifenkoli, parsaherne, kaalit, avomaantomaatit, kasvihuonekurkku, melonit, mintut, samettikukka, kyntelit, meiramit, laventeli ja venäjänrakuuna.

Kuva: Pinterest.com bentelyseeds.com