​

Ollessani lapsi 70- ja 80-luvuilla, roikkuin meillä lähes jokaisessa ikkunassa kasveja macramé-amppeleissa. Niissä sellaisissa karheissa somituissa, joihin oli lisätty puuhelmiä koristeeksi. Amppelit katosivat sisustuksesta jossain vaiheessa, mutta vain tehdäkseen paluun myöhemmin. Modernimpi versio amppelista syntyy helposti ontelokuteesta itse solmien.

Tarvitaan Novita Tuubi-ontelokudelankaa, sakset, kulho

1. Mittaa ontelokuteesta neljä kappaletta 3 m pitkää pätkää. Kerää pätkät nipuksi ja taita keskeltä kahtia. Tee ensimmäinen solmu koko nipun yläosaan siten, että yläpäähän jää silmukkalenkki ripustusta varten. Työskentely on helpointa, kun ripustat kudenipun tässä vaiheessa roikkumaan sopivasta naulasta tai naulakosta.

​

2. Jaa nipun kuteet neljään, kahden kuteen osioon ja solmi jokainen osio n. 20 cm yläsolmun alapuolelta (yhteensä 4 somua)

​

3. Jaa jokaisen somun alapuolelta niput uudelleen kahteen osaan ja solmi uudet somut naapurinipun toisen kuteen kanssa noin 15 cm edellisten solmujen alapuolelle. 

​

4. Jaa taas niput kahtia ja solmi vielä kerran jokaisen nipun kuteet viereisen nipun kuteiden kanssa n. 15 cm edellisten solmujen alapuolelta.

​

5. Kudenipusta on nyt muodostunut verkko. Tässä vaiheessa voit asettaa haluamasi kulhon, ruukun tai muun astian varovasti amppelin sisään, jotta saat täsmämitattua pohjasolmulle sopivan paikan. Pidä koko ajan kädellä nipusta kiinni, ettei astia putoa! Tee alasolmu koko kudenipusta kulhon alle, aivan sen keskelle.

​

Amppeli on valmis! Ripusta ikkunaan, kuistille tai parvekkeelle vaikka kokonainen rivistö amppeleita ja täytä ne yrteillä tai kesäkukilla. Amppeli sopii hyvin myös sipulien ja valkosipulien säilytykseen keittiössä.

​