​
​
​

Mustavalkoiset mosaiikkialuset sopivat monenlaisiin keittiöihin. Kuviointieja on helppo muokata ja kun oikein innostuu, saattaapa persoonallisia pannunalusia syntyä oikein pino.

Tarvitset: valmiin alustan (askarteluliikkeestä) tai kappaleen vahvaa vaneria tai kovalevyä, mustia ja valkoisia mosaiikkipaloja, mosaiikkipihdit, mosaiikkiliimaa tai erikeeperiä, saumauslaastia (rautakaupasta), vettä, rätin, pienen pesusienen, askartelumaalia, siveltimen, kumi- tai metallilastan, suojahansikkaat.

Maalaa alustat mustiksi tai valkoisiksi askartelumaalilla (myös mikä tahansa seinä- tai kalustemaalin jämä käy hyvin). Anna kuivua. 

Pilko osa mosaiikkipaloista kolmioiksi. Palojen ei tarvitse olla täsmälleen saman kokoisia tai tarkan muotoisia, sillä mosaiikkipinnan elävyys syntyy hieman epätasaisesta kuviopinnasta. Asettele mosaiikkipalat alustalle haluamasi kuvion mukaisesti. Muista jättää palojen väliin tilaa. Voit myös piirtää kuvion paperille, jolloin liimatessa on helppo seurata ohjetta. Siirrä palat pois alustan päältä. Levitä kunnollinen kerros liimaa n. kolmasosaan alustasta. Kiinnitä palat yksi kerrallaan (muista jättää palojen väliin tilaa!). Levitä lisää liimaa ja jatka palojen kiinnittämistä, kunnes koko alusta on kuvioitu. On tärkeää, että liimaa on tarpeeksi ja että työ saa tässä vaiheessa kuivua kunnolla. Vähintään 5 tuntia.

​

Kun liima on kunnolla kuivunut, voit sekoittaa laastin. Laastia on saatavana useassa värissä, valkoinen tai musta kuitenkin sopii tähän työhon parheiten. Laita lasi-tai muovipurkkiin n. 2 rkl vettä ja lisää sitten varovasti laastijauhetta. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessä hiukan vettä. Laastin tulisi olla löysän puuron vahvuista. Muista käyttää suojakäsineitä käsitellessäsi laastia! 

Levitä runsaasti laastia koko työn pinnalle ja kaavi laasti lastan avulla kaikkiin rakoihin. Laastia jää myös mosaiikkipalojen päälle, ja se ei haittaa, sillä laastin kuivuttua (seuraavana päivänä) sen saa pyyhkimällä pois.

​

Kun laasti on saanut rauhassa kuivua (n. 12 tuntia), pyyhi työn pinta puhtaaksi märällä pesusienellä. Viimeistele pinta kiillottamalla mosaiikkipalat kangaspalalla. Siisti reunat veitsellä (jos laastista on jäänyt kokkareita)

Valmis! Sitten vaan alustat käyttöön.