​
​
​

Tänä talvena (ja kaikkina aiempinakin) meillä käydään aamuisin hurjaa kadonneen lapasen metsästystä. Erityisesti teini-ikäinen tyttäreni on kova hukkaamaan lapasiaan. Eivätkä asiaa auta perheen koirat, jotka piilottelevat hanskoja ja sukkia omiin kätköihinsä. 

Päätin neuloa pinon paksuja villalapasia parissa eri koossa ja värikoodattuna. 5 mm puikoilla lapaset syntyvät nopeasti ja helppo malli käy aloittevallekin neulojalle.

Tarvitset: 1 kerä tumman harmaata ja 1 kerä vaalean harmaata (tai mitkä vain kaksi väriä), paksua villalankaa. Esimerkiksi Eskimo, Alaska tai muu villainen lanka käy mainiosti. 5 mm sukkapuikot, pätkä lankaa peukalon silmukoiden siirtämistä varten.

Koot S ja M

Luo puikolle 36(40) silmukkaa tummanharmaalla langalla. Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo suljettuna neuleena 2 o, 2 n, tai 3 o, 1 n joustinta noin 15 kerrosta. Jatka sitten 10 kerrosta neuloen sileää oikeaa. Seuraavalla kerroksella neulo 3 s, siirrä 5(6) s apulangalle. Käännä työ ja luo 5(6) uutta silmukkaa. Käännä takaisin ja neulo 1. puikon viimeinen silmukka. Jatka neulomista 6 krs ja vaihda sitten lanka vaalean harmaaseen. neulo 10-14 krs (riippuu lapasen saajan käden koosta) ja aloita sitten kärkikavennukset. Neulo 1. puikon alussa, 2. puikon lopussa, 3.puikon alussa ja 4. puikon lopussa 2s oikein yhteen. Neulo yksi välikerros ilman kavennuksia. Jatka näin, kunnes jokaisella puikolla on 4(5) silmukkaa jäljellä. Tee nyt kavennukset jokaisella kerroksella. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 1 silmukka, katkaise lanka, vedä se slimukoiden läpi ja kiristä. 

Siirrä peukalon 5 (6) silmukkaa apulangalta puikolle. Poimi peukaloa varten aukon yläreunasta ja sivuilta vielä 9(12) silmukkaa siten, että yhteensä peukalon silmukoita on 14(18). Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo 10-14 krs (saajan käden mukaan). Tee sitten kärkikavennukset kuten lapasosassa, mutta jokaisella kerroksella kaventaen. Päättele kaikki langanpäät.