Syksyn sateiden rummuttaessa kattoa kannattaa keskittyä kivoihin asioihin, kuten kokkaamiseen. Anun maukas syyspata toimii monenlaisilla lisukkeilla, eli voit tehdä siitä myös lihaversion.

Tarvitset: ruokaöljyä,  1 bataatti, 2 sipulia, 1 kesäkurpitsa, 2 valkosipulin kynttä, 2 dl vihreitä tai punaisia linssejä, 1 paketti nyhtökauraa (tai 400g jauhelihaa), 1/2 kasvisliemikuutio, n. 5 dl vettä, pippuria, suolaa, kanelia, chiliä, yrttimausteseosta (provencale). Lisäksi riisi-ohraa lisukkeeksi.

Valmista näin: Kuori ja pilko bataatti. Pilko kesäkurpitsa. Lohko sipuli. Kuumenna öljyä padassa ja lisää kasvikset pataan. Anna kypsyä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää nyhtis tai jauheliha. Anna kypsyä. Lisää pippuria, suolaa, chiliä ja kanelia kutakin oman maun mukaan. Lisää mukaan myös puolikas kasvisliemikuutio ja yrttimaustetta. Kaada sitten linssit pataan. Sekoita kertaalleen (laita liettä pienemmälle tarvittaessa), ja lisää vesi. Vettä on sopivasti silloin, kun kaikki kasvikset peittyvät.

Anna padan hautua liedellä kannen alla vielä vartti ja laita pata sitten uuniin. 200°C ja 45min (kauemminkin voi olla).

Sillä aikaa kun pata hautuu uunissa, keitä riisi-ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen suolaa.

Tarjoile syyspata omenasoseen ja puolukoiden kera!