Patinoituneen näköiset ruukut sopivat moneen käyttöön, ja niistä on helppo tehdä persoonallisen näköisiä. Työhon kelpaavat mainiosti jo pari vuotta puutarhassa käytetyt ruukut ja koristeluun erilaiset kirppislöydöt, kiiltokuvat, askarteluarkit ja kirjan sivut. Rento käsi takaa taatusti epätasaisen ja patinoituneen pinnan.

Tarvitset: saviruukun, akryylimaalia, kuvallisia skräppäyspapereita tai vanhoja kirjekuoria, hiontasienen, siveltimiä, sakset, liimalakkaa

Tee näin:

  1. Puhdista ruukut, jos ne ovat olleet käytössä tai ulkona. Kevyt pyyhkiminen rätillä riittää, kulunut ja tahrainen pinta on vain hyvästä. Varaa kaikki tarvikkeet valmiiksi käsille ja muista suojata pöytä.
  2. Sekoita valkoiseen akryylimaaliin pieni määrä vihreää tai turkoosia ja sekoita maali epätasaisesti, niin, että vihertävä jää raidoiksi väriin. Levitä maali märällä siveltimellä epätasaisesti ruukun pintaan tavoitellen jo tässä vaiheessa kulunutta pintaa. Maalia saa olla toisaalla reilummin ja toisaalla vähemmän.
  3. Maalin kuivuttua hio ruukun pinta kauttaaltaan hiomasienellä. Hio reunat erityisen hyvin. Liikuttele sientä eri suuntiin, pyörittele ja hankaa, niin saat eläväisemmän lopputuloksen. Pyyhkäise hiontapöly pois kuivalla kangasrievulla.
  4. Leikkaa haluamasi kuva sopivan kokoiseksi. Kiinnitä kuva ruukun kylkeen liimalakalla (tai 50-50 Erikeeper-vesiseoksella) siten, että sivelet liimalakkaa ensin kuvan taustapuolelle. Sitten silittelet sormilla kuvan ruukun pintaan, minkä jälkeen levität vielä kevyen kerroksen liimalakkaa kuvan pinnalle. Liiman kuivuttua hio kevyesti myös kuvan reunat ja pinta.