​
​
​
​

Vantaan Asuntomessujen VERSO-talo, josta kerroimme viime viikolla, on täynnä käytännöllisiä ja ekologisia yksityiskohtia, sillä rakentajapariskunta Laura ja Pentti Kröger ovat kiinnittäneet ekologisuuteen huomiota kaikissa Verson yksityiskohdissa. 

Myös kattomateriaalien valinta noudattaa ekologista linjaa. – Oli mielenkiintoista huomata, että katto voi olla ekologinen monellakin tapaa, Laura toteaa. 

Verson katto on kauneuden ja hyödyn kombinaatio. Suuren osan katosta peittää vaalea bitumikate Kerabit LESSNOX®, joka hajottaa liikenteen ja teollisuuden päästämiä haitallisia typen oksideja. Pintasirotteen sisältämä titaanioksidi neutraloi typen oksidit luontoa ravitseviksi nitraateiksi, jotka huuhtoutuvat sateessa alas katolta. Vaalea LESSNOX® heijastaa auringonvaloa ja pitää huonetilat viileämpinä vähentäen jäähdytyksen tarvetta kesäaikaan. Oikein toteutettuna ja huollettuna bitumikate kestää hyvinkin 50 vuotta. 

Lasiterassin puoleista lapetta kaunistaa Sempergreen®-maksaruohokatto. Kauneutensa lisäksi maksaruohokatto on hyödyllinen: se varastoi ja käyttää sadevettä pienentäen näin hulevesikuormitusta. Yhteyttäessään maksaruohot poistavat ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat tilalle happea. Verson erittäin jyrkkä katto vaatii maksaruohon alle kiinnitysverkon, joka pitää maksaruohomatot paikoillaan. Verkon alle asennetaan Sempergreen-huopamatto, joka kerää vettä kasvien käyttöön jyrkällä maksaruohokatolla. Sen alla Kerabit Juurisuojakermi estää maksaruohon juurten tunkeutumisen vedeneristeisiin. 

Sempergreen®-maksaruohomatot ovat ekstensiivisiä eli matalakasvustoisia viherkatteita ja painavat täysin vettyneenä vain noin 35 kg/m2. Maksaruohot soveltuvat hyvin pohjoismaisiin olosuhteisiin. Mehevien lehtiensä ansiosta ne kestävät hyvin kuivuutta.

  • Sempergreen-maksaruohomatot sisältävät seuraavia lajikkeita:
  • valkomaksaruoho
  • lyydianmaksaruoho
  • keltamaksaruoho
  • särmämaksaruoho
  • espanjanmaksaruoho
  • kaukasianmaksaruoho
  • kamtŝatkanmaksaruoho
  • mongolianmaksaruoho
  • kalliomaksaruoho.

Kukka on lajista riippuen väriltään keltainen, valkoinen, vaaleanpunainen tai punainen.

Viherkatot, kuten muutkin katot, tulee tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. Katolta poistetaan ei-toivotut kasvit, puun taimenet ja sekä tuulessa irronneet oksat. Lehdet ja neulaset voi poistaa puhaltimella. Pitää myös varmistaa, etteivät isot kasvit leviä rakennuksen tuuletusaukkoihin.

Katon kriittiset kohdat, kuten ylösnostot ja läpiviennit, tarkistetaan erityisen huolellisesti. Kattokaivot puhdistetaan roskasta ja kasvualusmateriaalista sekä varmistetaan veden esteetön poistuminen. Katolla seisova vesi voi tukehduttaa ja tappaa kasvuston.

Viherkatto lannoitetaan kerran tai kaksi kertaa vuodessa pitkävaikutteisella lannoitteella. Turve kannattaa kalkita joka toinen vuosi.