Kuva: Riikka Kantinkoski

Emmi-Liia Sjöholm on 30-vuotias helsinkiläinen toimittaja ja ruokakirjailija. Emmi-Liia kirjoitti ennen Torkkuja ja nokkosia -blogia, mutta uusin projekti on Issue N°2, kuukausittain ilmestyvä verkkolehtimäinen blogi. 

Emmi-Liia vastasi Lantävän lautasen kysymyksiin näin:

Keittiökaapistani löytyy aina kurkkua, 100% kauraleipää ja kahvia.

Kauppakassista unohtuu usein joku ruokalajin kannalta tärkeä ainesosa. En kosksaan kirjoita kauppalappuja, joten yleensä jotain aina unohtuu ja joudun soveltamaan. Ehkä siksi minusta on tullut rento kokki.

Arjen pelastaja on merisuolarae. Minulle tulee makeasta helposti huono olo, jolloin sujautan kielen alle merisuolarakeen. Olen ehdottomasti enemmän suolaisen ystävä.

Pomminvarma bravuurini on bataattiburgeri. Bataattikiekkojen väliin syntyi burgeri, kun aloin vältellä gluteeniviljoja.

Lempimausteeni on tällä hetkellä kurkuma ja tuoreena lehtipersilja. Ennen rakastin tulisia ruokia ja valkosipulia, mutta olen joutunut muuttamaan ruokavaliotani neutraalimpaan ja vatsaystävällisempään suuntaan.

Syön salaa luomukirnuvoita veitsenkärjestä sellaisenaan! Lapsena nuolin hapankorpun päältä aina voin ja sitten sitä piti levittää toinen kerros.

Pahin keittiömokani oli ensimmäinen vihersmoothieni, johon laitoin kaiken jääkaapista löytyneen vihreän: basilikaa, rucolaa ja kurkkua. Opin hyvän vihersmoothien vasta pari vuotta myöhemmin.

Haluaisin oppia käyttämään keittiöveistä paremmin. En ole mikään mestarisilppuaja ja pilkon aika hitaasti.

Ehdottomasti tärkein keittiövälineeni on blenderi ja kaasuliesi. Blenderissä syntyy moni taikina, smoothie ja muut juomat, sosekeitot ja kastikkeet. Kaasuliedessä on tunnelmaa ja pidän sen käytöstä.

Unelmieni keittiö olisi valoisa ja rento ja sellainen meidän nykyinen keittiö onkin. Ennen pidin olohuoneen yhteydessä olevasta avokeittiöstä, mutta nyt olen tajunnut, että nykyinen ikkunallinen ns. perinteinen erillinen keittiö on mieleeni. En ole mikään suursiivooja, joten välillä on mukavaa, etteivät tiskit näy koko asuntoon. Liian sliipattu keittiökaapisto ei ole myöskään makuuni, vaikka skandinaavisesta tyylistä pidänkin. Kukat, kasvit ja taulut kuuluvat keittiöömme.

Kokatessani rentoudun, mutta nautin kyllä myös siitä, kun joku tekee minulle ruokaa – kotona tai ravintolassa.

Yksin vai yhdessä? Ehdottomasti yhdessä. Ruoka ei ole minulle vain polttoainetta. Olemme alkaneet järjestää ystävien kesken sunnuntaibrunsseja, joista nautin suunnattomasti. Keittiön pitää olla sen verran iso, että sinne mahtuu vieraita syömään.