Mikkelin Puustellissa on pitänyt kiirettä. Tämän kesän asuntomessualueelle on rakennettu viisi Puustellin keittiötä. Osa asuntomessukohteista tuli Puustellille arkkitehtien ja osa rakennuttajan kautta. Viisi keittiötä yhdelle messualueelle on aikamoinen saavutus. Tero Immonen kertoo, että näin isoissa projekteissa kaiken A ja O on huolellinen suunnittelu tarpeeksi ajoissa. Puustellilla tehdään remontit yleensä omien asentajien voimin pienellä tutulla porukalla. Nyt asuntomessualueelle rakennettaessa porukkaa olikin paljon enemmän. Arkkitehdit, urakoitsijat, sisustussuunnittelijat ja asiakas, ovat kaikki projektissa mukana alusta saakka. Silloin selkeät piirrustukset ja aikataulusuunnitelmat pitää tehdä erityisen tarkasti ja varmistaa, että kaikki osapuolet ovat niistä tietoisia. Tässä Tero kokee onnistuneensa hyvin. Kaikki oli messuataloissa valmista Puustellin osalta jo reilun kuukauden ennen avajaisia. Kastelli- talo oli kokonaisuudessa valmis jo nelisen kuukautta ennen messuja. Myöhäisen kesän vuoksi, messutaloissa on kiirehditty pihojen ja puutarhojen kanssa vielä viime päiviin saakka.

Kastelli

Tero Immonen on työskennellyt Puustellilla 22 vuotta ja toimii Mikkelin myymälän myymäläpäällikkönä. Hän asuu Juvalla, joten työmatkaa kertyy viikossa jonkin verran. Liike on 150 metrin päässä Mikkelin torilta vilkkaasti liikennöidyllä raatihuoneenkadulla. Myymälä on kahdessa kerroksessa ja tilaa löytyy 160 m2. Myymälässä on 6 mallikeittiötä, joita uudistetaan aina tarpeen mukaan. Myymälä on sijainnut nykyisellä paikallaan jo 20 vuotta.  Teron lisäksi myymälässä työskentelevät suunnittelija Pia Brigatti ja projektimyyjä Esa Kalliokulju. Henkilökuntaan kuuluu tiiviisti myös 4 asentajaa, joista kaksi on pariskunta. "He ovat yhdessä asentaneet 20 vuoden aikana varmasti 2000-3000 keittiötä, joten kokemusta riittää", kertoo Tero. 

Mikkeli on vanha maalaiskunta, saneerauksia toteutetaan paljon maataloihin ja rintamamiestaloihin. Tällä hetkellä yleisin remonttikohde on kuitenkin 70-80 -luvun omakotitalo. Ne ovat tulleet siihen ikään, että saneeraus on tarpeen. Nyt kuitenkin Mikkelin asuntomessualue on antanut mahdollisuuden asentaa Puustellin keittiöitä uudisrakennuskohteisiin. Puustellin keittiö on asennettu Muurame-taloon, Finlamelli-taloon, Kastelli-taloon, Mammutti-taloon ja Lakka-taloon. Kaikki keittiöt, paitsi Muurame-talon keittiö, asennettiin Puustellin timpurien toimesta. Lakka-betonitaloon Puustellilta asennettiin keittiö, kodinhoitohuone, ja kaapit eteiseen ja kolmeen makuuhuoneeseen. 

Muurame

Ainahan sitä miettii, että miten messualueen asukkaat hyötyvät messualueelle rakennuttamisesta. Onhan se rasite, että oma juuri valmistunut koti on näyttelyesine, kuvattuna kaikkialle ja uteliaita pyörii alueella varmasti vielä pitkään virallisen messuajan jälkeenkin. Talojen rakennuttajat eli asukkaat saavat usein esimerkiksi asennukset veloituksetta. "siinä tehdään sellaista yhteistyötä, että rakennuttaja saa haluamansa keittiön, maksaa siitä sopimuksen mukaan ja me saamme messuille esille uutuuksiamme, klassikoita ja haluamiamme täydennystuotteita."  Nyt kannattaa siis lähteä Mikkelin asuntomessuille ihailemaan Mikkelin Puustellin asentamia keittiöitä. 

Finlamelli
Mammutti
Lakka

Mikkelin Puustellin sivuille pääsee täältä.