​
​
​

Nopea, energiatehokas, turvallinen, tyylikäs ja helposti puhtaana pidettävä: induktioliedellä on monia hyviä puolia. Ominaisuudet puhuvat puolestaan, sillä induktioliedet ovat yleistyneet kodeissa muutaman vuoden aikana vauhdilla.

Induktiolieden toiminta perustuu magnetismiin ja sillä voidaan kuumentaa vain astioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa materiaalia. Induktioliedelle sopivat lähtökohtaisesti materiaaleina valurauta, teräs ja emali. Erikseen ei tarvitse ostaa nimenomaan induktioliedelle sopivia astioita, vaan pannujen ja kattiloiden sopivuutta voi testata magneetin avulla. Toisin sanoen, jos magneetti tarttuu kattilan pohjaan, toimii se induktiotasolla.

Mikä ihmeen magneettikenttä?

Induktiolieden keskeinen osa on keraamisen tason alla oleva käämi. Kun käämiin johdetaan sähkövirtaa, syntyy korkeataajuuksinen magneettikenttä. Magneettikenttä luo keittoastian magnetisoituvaan pohjaan induktiovirran, jossa molekyyliryhmien liike kuumentaa metallin. Pohjasta lämpö siirtyy keittoastian sisältöön.

Induktioliesi kuumentaa levyn siis vain keittoastian alta, eikä muu osa kuumene. Tämä taas tarkoittaa sitä, että jos maito pääsee kiehumaan liedelle, se ei pala kiinni, vaan on helppo pyyhkäistä pois. Levy myös sammuu automaattisesti, kun astian nostaa pois, joten induktioliesi on paitsi energiatehokas, myös todella turvallinen käyttää.

Miten pidän induktiotason puhtaana?

Induktiotason puhdistaminen on helppoa. Usein riittää suihkaus yleispuhdistusainetta ja pyyhkiminen nihkeällä rätillä. Kaikki, mikä ei lähde rätillä, lähtee metallisella, keraamisen tason puhdistamiseen tarkoitetulla kaapimella. Kiinni palaneen ruuan jynssäyksen voi induktiotason kanssa oikeastaan unohtaa kokonaan, koska ruoka ei kertakaikkiaan pala pintaan kiinni samalla tavalla, kuin esimerkiksi valurautalevyiselle liedelle.

Miten valitsen induktiotason?

Induktioliettä hankkiessa kannattaa ottaa huomioon omat kokkaustavat. Tasoja löytyy eri mallisina ja vaihtelevilla keittoalueilla. Peruskokkaajalle käy perusversio, mutta hifistelystä innostuneelle löytyy induktiotasoja, joissa on erikoistoimintoja. Asiantuntevaa apua ja juuri omaan keittiöösi sopivan lieden saat Puustellin myymälästä.

Katso tästä lähin Puustelli-myymäläsi ja kipaise paikan päälle tutkimaan!