​
​
​

Uusissa monitoimiuuneissa yhdistyvät kaikki ruuan kypsentämisen parhaat toiminnot. Uunimalleissa on lukuisia mallikohtaisia erityistoimintoja, esimerkiksi sulatstoiminnossa uuni käyttää pelkkää kiertoilmaominaisuutta tai lisäksi matalaa lämpöä. Suolaisille tai makeille leivonnaisille saadaan rapea pohja alalämpö- tai pizzatoiminnolla. Joihinkin malleihin on yhdistetty höyryuunitoiminnot. Saatavilla on myös varsinaisia höyryuuneja, joissa voi lisäksi olla kiertoilmauuniominaisuudet. Valtaosassa uusia uunimalleja on myös perinteinen tasalämpötoiminto.

Paistoautomatiikkatoimintoihin voi kuulua paistolämpömittari, joka tunnistaa kypsennettävän ruoan tavoitelämpötilan, jonka saavutettuaan uuni hälyttää tai sammuttaa itsensä automaattisesti. Uuni voi myös osata valita paistoajan ja lämpötilan, kun sille syöttää kypsennettävän raaka-aineen tiedot ja painon.

Osa uuneista pystyy puhdistamaan itsensä pyrolyysin avulla. Pyrolyysissa uuni kuumenee hetkellisesti noin 500 asteeseen ja polttaa lian pois. Lopuksi uunista pyyhitään tuhkat.

Höyryn käyttö ruuan kypsennyksessä on vielä uutta, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Höyry nimittäin säilyttää ruuan vitamiinit, hivenaineet ja makuvivahteet erinomaisesti. Lisäksi höyryllä kypsentäminen on erittäin energiatehokasta, sillä kypsennyslämpötilojen laskiessa myös energiankulutus pienenee. Höyryuunissa voi valmistaa kerralla useita ruokia, sillä höyry leviää tasaisesti kypsennysastioiden väliin. Parhaiten höyryuunille soveltuvat teräksiset ruuanvalmistusastiat. Voit käyttää muitakin astioita, mutta silloin kannattaa huomioida että astioiden on kestettävä sekä kuumia lämpötiloja, että kuumaa höyryä. Huomioi myös, että paksuseinäiset  posliini- keramiikka- tai kivitavara-astiat eivät sovellu höyrykysentämiseen kovin hyvin, sillä ne johtavat terästä huonommin lämpöä, jolloin kypsennysajat saattavat pidentyä.

 

Uunia valitessasi ota huomioon ainakin nämä seikat:

 • Jos olet kiinnostunut höyryllä kypsentämisestä, tutustu höyryuuneihin tai uuneihin, joissa on erillinen höyrytoiminto.
   
 • Mikäli uunin helppo puhtaanapito on sinulle tärkeää, puhdistamista helpottavia toimintoja on muun muassa pyrolyysitoiminto, joka tosin kuluttaa paljon energiaa. 
 • Selvitä, onko uunin valitsimia helppo käyttää ja ovatko niiden merkinnät selkeät?
 • Onko uunissa riittävä valaistus, että uuninluukkua ei tarvitse turhaan avata?
   
 • Selvitä käyttömahdollisuuksia varten, mikä on pellin paistoala ja minkä korkuinen uunitila on?
 • Onko peltejä helppo vetää uunista ja laittaa uuniin?
   
 • Onko uunissa ajastin ja hälytysominaisuuksia?
   
 • Mieti, tarvitsetko uunissa esimerkiksi sulatustoimintoa, tehostettua alalämpöä, haudutustoimintoa, pizzatoimintoa, gratinointia tai nopeaa esilämmitystä?
 • Tarvitsetko höyrytoimintoa kasvisten tai kalan valmistukseen vai käyttäisitkö höyrytoimintoa yhdessä uunivastusten kanssa?
 • Uunissa voi olla myös automaattiohjelmia, jotka sisältävät valmiita kypsennysreseptejä. Ohjelma valitsee tällöin automaattisesti optimaalisen lämmön ja kypsennysajan.
   
 • Uunin toimintona voi olla myös mikroaaltouuni, mutta erillistä mikroaaltouunia on yleensä helpompi käyttää.