​
​

Astianpesukone on yksi käytetyimmistä kodinkoneista, ja usein niin itsestään selvä toimimaan, että puhdistus ja huoltotoimet saattavat unohtua. Kunnes sitten eräänä päivänä kehno pesutulos tai koneesta tuleva tunkkainen haju havahduttavat.


Kalkkisaostumat ja likakertymät on syytä poistaa astianpesukoneesta säännöllisesti. Kalkkisaostumat heikentävät koneen tehokkuutta ja käyttöikää, joten koneen kunnosta ja puhtaudesta kannattaa pitää hyvää huolta. Kun astianpesukoneesta saadaan kalkkisaostumat pois, kone pesee astiat puhtaammiksi ja kirkkaammiksi. 

Astiapesukoneille on saatavilla erityisiä puhdistusaineita joiden käyttö on helppoa. Tutustu astianpesukoneen ohjekirjaan ja vertaa sieltä löytämiäsi ohjeita puhdistusaineen ohjeisiin, saadaksesi tietää minkälainen puhdistusaine sopii omalle koneellesi. Pesuohjelman pyörittäminen puhdistusaineen kanssa koneen ollessa tyhjänä olisi hyvä tehdä säännöllisesti noin kerran kuukaudessa.

Astianpesukoneen puhdistus arkena
Kalkkisaostumien syntyä voi myös ehkäistä käyttämällä astianpesukoneille suunniteltuja huuhteluaineita, jotka on suunniteltu vähentämään veden pintajännitystä ja näin ehkäisemään kalkin kertymistä koneen sisäpinnoille. 

Koneen tyhjennyksen yhteydessä voidaan myös pyyhkiä koneen sisäpinnoille mahdollisesti jääneet roiskeet pois, ja varmistaa että vesisuuttimien päät ovat puhtaat. Näin voidaan osiltaan ehkäistä liasta johtuvien tukosten syntymistä, ja parantaa asianpesukoneen tuomaa pesujälkeä. Vesisuutimet voi helposti irroittaa ja huuhdella ja samalla poistaa mahdolliset roskat suutimista. 


Astianpesukoneen puhdistus sitruunahapolla
Kalkin saa poistettua astianpesukoneesta esimerkiksi sitruunahapolla, jota saa ainakin apteekista. Puhdistaminen tehdään annostelemalla sitruunahappoa koneen pesuainelokeroon, jonka jälkeen koneen annetaan käydä tyhjänä tavallinen perusohjelma. Sitruunahapon soveltuminen astianpesukoneelle kannattaa tarkistaa koneen ohjekirjasta ennen käyttöä.

Perusohje on annostella sitruunahappoa n.2-3 tl pesuainelokeroon (grammoina tämä on noin 20-30 g; voit aloittaa myös pienemmällä annostuksella). Joissain tapauksissa (koneesta riippuen) astianpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla voidaan tehdä myös suuremmalla annostuksella. Jos ensimmäisen puhdistuskerran tuoma lopputulos ei ole toivotunlainen, voit nostaa annostusta aina 40-50g asti (riippuen käytössäsi olevan sitruunahapon vahvuudesta). Astianpesukoneen puhdistus sitruunahapolla kannattaa kuitenkin aloittaa pienemmällä annostuksella. 

Tärkeää: Muista pysäyttää kone huuhteluvaiheen jälkeen, ennen kuivausvaihetta. Puhdistuksessa irtoavat sakat saattavat kuivausvaiheessa kiinnittyä takaisin koneen pintoihin. Käsittelyn jälkeen voit puhdistaa koneen käyttämällä normaalia pesuohjelmaa ja tavallista konetiskiainetta (käsittelyn jälkeinen pesu tehdään tyhjällä koneella). 

Astianpesukoneen puhdistaminen etikalla
Astianpesukoneen puhdistaminen etikalla on aina käytössäsi olevasta koneesta riippuvainen. Ennen etikan käyttöä on syytä taas tutustua pesukoneen käyttöohjeeseen ja varmistaa onko etikkaa (tai muuta nestettä) mahdollista käyttää kyseisen koneen puhdistukseen (toisin sanoen, voiko pesuainelokeroon annostella myös nestemäistä pesuainetta, vai ainoastaan tabletin/jauhetta) Käytännössä etikkaa on mahdollista käyttää myös astiapesukoneen huuhteluaineena; seos tehdään 1 osa etikkaa, 2 osaa vettä –tyylisesti. 

Entäs astioiden huuhtelu ennen koneeseen laittamista?
No sitä ei pitäisi tehdä. Astiat kannattaa laittaa koneeseen suoraan käytön jälkeen ilman erillistä huuhtelua. Juoksevan veden alla huuhteleminen vain lisää energian ja veden kulutusta turhaan. Poikkeuksiakin toki on, sillä aivan kaikkea likaa tehokkaimmatkaan ohjelmat eivät puhdista. Pohjaan palanut puuro kannattaa liottaa ja jynssätä kattilasta kunnolla ennen tiskikoneeseen laittamista. Samoin ruoantähteet kannattaa tietenkin joko ottaa talteen tai laittaa biojätteeseen ennen kuin niillä tukkii pesukoneen likasihdin. 

Kannattaako kaikki astiat pestä koneessa?

No tässä on syytä käyttää maalaisjärkeä. Isot kattilat vievät joskus turhaan tilaa koneessa, kun niiden peseminen käsin veisi vain minuutin tai pari. Lisäksi kannattaa huomioida nämä:

  • Leikkuuveitset voivat tylsyä.
  • Kevyet ja ohuet kristallilasit voivat rikkoutua.
  • Kultaukset ja käsinmaalatut koristeet voivat kärsiä.
  • Puiset astiat voivat vääntyä ja halkeilla.
  • Valurauta-astiat ruostuvat ja voivat tahria muita astioita.
  • Tina,- pronssi-, kupari-, messinki- ja alumiini-astiat eivät pidä vahvasti emäksisestä pesuaineesta.
  • Hopeiset aterimet tummuvat, jos ne pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa.
  • Osa muoviastioista ei kestä kuumuutta.
  • Jotkut lasityypit samentuvat.

Muista myös:

 Isot astianpesukoneet kuluttavat vettä 6-17 litraa pesua kohti. Vastaavan astiamäärän pesu käsin voi kuluttaa vettä 35-140 litraa riippuen pesu- ja  huuhtelutavasta.

Vaikka turvakaukalo varoittaa mahdollisista vesivuodoista, silti pesukoneen hana on järkevää sulkea aina käytön jälkeen. 

 

Katso tästä lähin Puustelli-myymäläsi ja käy paikan päällä katsomassa uusimman astianpesukoneet!