​
​
​

Oikein suunnitellussa keittiössä kokkaamisen tulisi sujua kuin itsestään - ainakin melkein!

Keittiösi voi olla ruuanlaiton ja nautiskelun keskus sekä viihtyisä paikka koko perheen yhteisille hetkille. Tärkeintä kuitenkin on, että keittiössä puuhailu on aina turvallista ja vaivatonta.

Toimivalle keittiölle ominaisinta on joustava ja esteetön työskentely jääkaapin, lieden ja vesipisteen välillä. Keittiössä pitää olla hyvä yleisvalo ja riittävä työskentelyvalo. Laskutilaa tarvitaan sekä lieden molemmilla puolilla, että kylmäkalusteen vieressä. Myös ruokatarvikkeiden ja astoiden vaatima tila on tärkeää mitoittaa oikein. Ruuan valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden, pienlaitteiden ja pistorasioiden tulee olla helposti käytettävissä. Laatikostot ovat oivallinen ratkaisu järjestyksen ylläpitäjiksi. Kalusteiden ja koneiden ovien avautumissuuntaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ja jotta jätteiden lajittelu sujuisi vaivattomasti, tarvitaan oikea määrä sopivan kokoisia ja helposti käytettäviä lajitteluastioita.

Ergonomia on oleellinen osa toimivaa keittiötä. Arkiset askareet sujuvat mukavasti, kun työtason korkeus on käyttäjälle sopiva. Osa kodinkoneista, kuten astianpesukone ja uuni, voidaan sijoittaa korkemmalle käyttömukavuuden lisäämiseksi. Ergonomisesti hyvin suunnitellun keittiön tunnistaa siitä, että siellä ei askareita hoitaessa tarvitse kyykistellä tai kumarrella.

Keittiöt voidaan jakaa karkeasti viiteen eri ergonomiamalliin: I-keittiö, rinnakkaiskeittiö, L-keittiö, U-keittiö ja saarekekeittiö. 

I-KEITTIÖ on usein pienen asunnon ainoa vaihtoehto, mutta avokeittiössä myös mahdollisuus. Toimivuus on tehokasta, kun kylmäkaluste, liesi ja vesipiste ovat lähekkäin.

RINNAKKAISKEITTIÖ on monen ammattikokin valinta. Vastakkaisten seinustojen tila hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Työskentelyä tehostaa molemmilla puolilla oleva, reilu laskutila.

L-KEITTIÖ on keskisuuren keittiön mainio ratkaisu. Keittiön säilytystilaa lisää kulmakaapin tehokas käytettävyys. Tehokolmion sekä saarekeratkaisun saa toteutettua hyvin ja ruokailuryhmällekin jää vielä paikkansa,

U-KEITTIÖ on ison ja avaran tilan keittiömuoto. Jotta toimivuus säilyy, vastakkaisten seinien kalusteiden tulee olle 1300 mm:n etäsiyydellä toisistaan. Ruokailuryhmä sopii hyvin tähän kokonaisuuteen.

SAAREKEKEITTIÖ on samalla sekä tilan jakaja että yhdistäjä. Yhtenäisyyttä voidaan korostaa materiaalien ja värien avulla. Avoin tila kutsuu luokseen niin perheen kokit, kuin kaikki heidän ystävänsäkin.

.