​
​
​

Keittiössä vietetään nykyään entistä enemmän aikaa, ja sinne kokoonnutaan myös seurustelemaan. Monissa kodeissa keittiö on olohuoneen kanssa samaa tilaa, joten valaistus on todella tärkeässä asemassa, jotta koti olisi yhtenäinen ja valaistus moneen tarkoitukseen sopiva. Kunnon valon ansiosta keittiössä puuhastelu on paitsi mukavampaa, myös turvallisempaa ja tehokkaampaa. 
 

 Keittiöön tarvitaan tehokas yleisvalaistus, häikäisemätöntä työskentelyvaloa tasojen ylle sekä luku- ja ruokailuvaloa keittiön pöydän päälle. Tunnelmavalaistus on tärkeä etenkin silloin, jos keittiö toimii seurustelupaikkana ja tila avautuu muihin tiloihin. Valon ohjaus ja himmentämismahdollisuus monipuolistaa tilankäyttöä. Yleis-, työ- ja ruokapöydän valaistuksen tulisi olla erikseen kytkettävissä. 

Työtason valaiseminen tehdään yleensä joko upotetuilla pienjännitteisillä kohdevaloilla, loisteputkilla, led-valolla tai kylmäkatodeilla. Häikäisyä ajatellen työtason valaisimen paras sijoituspaikka on yläkaapin etureunassa valolistan takana, jolloin valaisin ei häikäise ruokapöydän ympärillä istuvia.Tarvittaessa kaapit voi valaista myös sisältä päin. Ison keittiön työvaloina voidaan käyttää myös seinävalaisimia tai yläkaapittoman tason päälle sijoitettuja riippuvalaisimia. 

Pesualtaan lähellä valaisimen valinnassa ja sijoituksessa tulee huomioida roiskuva vesi ja noudattaa asennusmääräyskiä. Valaisimen saa sijoittaa avoimen kuivauskaapin alle vain, jos se on tippu- tai roiskevedenpitävä.Työtason valaisimien tulisi olla kytkettävissä kaikki yhtenä ryhmänä keittiön oven luona sijaitsevasta kytkimestä. Pistorasiat kannattaa sijoittaa mieluiten seinälle eikä valaisimeen, koska ne ovat silloin helpoiten käytettävissä. 

Valon väriin on keittiössä syytä kiinittää huomiota, sillä väärän värinen valo saa ruuan näyttämään kelmeältä, ja sehän on ihan kamala ajatus! 

Puustellin suunnittelupalvelusta saat neuvoja ja apua myös keittiön valaistuksen suunnitteluun. Varaa aika ilmaiseen suunnitteluun ja mittaukseen TÄSTÄ tai tilaa ilmainen ideakirja TÄSTÄ.