​
​

 

Lapset kannattaa huomioida jo uutta keittiötä suunnitellessa, sillä erityisesti lapsiperheelle suunniteltu keittiö tuo paljon iloa ja käytännöllisyyttä arkeen.

Puustelli toteutti vuonna 2014 yhteistyössä Julia Jahkolan kanssa Jyväskylän ammattikorkeakoulun lopputyönä tehdyn tutkimuksen lapsiperheen keittiötarpeista. 

Tutkimuksessa käsitellään paljon keittiöergonomiaa, mutta myös ihan perusasioita, joita lapsiperheen kannattaa ottaa huomioon (Koko tutkimus on luettavissa täällä).  

Mitä lapset sitten tekevät keittiössä? Tyhjentävät ja täyttävät tiskikonetta, kattavat pöytää, pilkkovat ja raastavat raaka-aineita, hämmentävät kastikkeita, sekoittavat taikinaa ja auttavat leipomisessa ja paistamisessa.

Tutkimusta varten haastateltiin kymmentä lapsiperhettä, joissa oli eri-ikäisiä lapsia. Haastatteluissa kävi ilmi että:

  • Lapsiperheen keittiössä tulee olla enemmän tilaa kuin esimerkiksi kahden aikuisen keittiössä.
  • Kulkuteiden on hyvä olla leveitä, jotta lasten ohi mahtuu kulkemaan kuumien kattiloiden ja peltien kanssa.
  • Kalustelaatikon ollessa kokonaan ulosvedetty täytyy sen takaa pystyä kulkemaan, niin lasten kuin aikuisten. Leveät kulkutiet ehkäisevät myös ohikulkevia aikuisia tai lapsia tönäisemästä ruokaa laittavaa henkilöä. Nyrkkisääntönä on, että aina on mahduttava kulkemaan keittiössä olevien henkilöiden ohi ilman vaaraa.
  •  Lapset oleilevat keittiössä myös silloin, kun aikuinen laittaa ruokaa. Lapsiperheen keittiössä tulee siis olla tilaa myös lasten muille touhuille, kuten askartelulle ja läksyjen tekemiselle. Iso ruokapöytä on hyödyllinen hankinta, sillä sen ääressä mahtuu sekä syömään, että touhuamaan muita juttuja..
  •  Pöytäpinta-alaa tarvitaan huomattavasti enemmän, koska sotkua ja muuta puuhaa syntyy lasten kanssa paljon. Kun työskentelytilaa on enemmän, mahtuu astioita ja ruokatarvikkeita sekä -välineitä levittelemään paremmin ilman, että työskentelytila pienenee liikaa.
  •  Kun pöytätilaa on enemmän, pystyy aikuinen laskemaan esimerkiksi kuumia uunipeltejä käsistään tasolle ilman, että lapset voisivat polttaa kätensä kuumiin reunoihin. 

Lapsiperheissä säilytystilaa oli oltava reilusti, koska monenlaisia astioita, keittiökoneita ja muuta keittiötavaraa tarvitaan enemmän. Keittiön säilytyssuunnittelussa kannattaa huomioida se, että lapset pystyvät työskentelemään ja toimimaan keittiössä mahdollisimman omatoimisesti ja itsenäisesti. Alakaapit ovat lapsille käytettävyydeltään toimivampia, koska he ylettyvät niihin vaivattomasti. Vetolaatikot, jotka menivät pienestäkin hipaisusta kiinni ja joiden vaimennushidastus estää lasten sormia jäämästä laatikon väliin, ovat lapsille turvallisia. Alakaappeihin kannattaakin sijoittaa  astioita ja ruokia, joita lapset saavat ottaa. Vetolaatikoissa kannattaa säilyttää esimerkiksi arkiastiat, lasten omat astiat, aamupalatarvikkeet tai muut elintarvikkeet.

Kodinkoneita lapset käyttävät yleensä valvotusti tai aikuisen kanssa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tiskikoneen sijoittaminen tarpeeksi matalalle, jotta lapsikin ylettyy sen ylätasolla oleviin astioihin. Mikroaaltouunin voi sijoittaa niin, että isommat lapset pystyvät käyttämään sitä itsenäisesti, mutta pienemmät eivät ylety laitteeseen. Uunin ja lieden lapsilukot ovat hyödyllisiä pienten lasten kanssa ja isompia pikkukokkeja ajatellen esimerkiksi induktiotaso on turvallinen, sillä se ei kuumene muualta kuin keittoastian alta. Liesissä on nykyään myös turvajärjestelmä, joka sulkee lieden automaattisesti, jos tasolle on jäänyt tyhjiä astioita tai sille roiskuu runsaasti nestettä.

Monissa jääkaapeissa ja pakastimissa on avaamista helpottavat polkimet. Näin myös lasten on helpompi saada ovi auki. Ruuat kannattaa sijoittaa jääkaappiin niin, että lapset saavat helposti otettua tarvittavat ruoka-aineet. Kun jääkaappi sijoitetaan lähelle ruokapöytää, on kaapista helppo nostaa ruokia esille. 

Jätteiden lajittelu kannattaa tehdä mahdollisimman selkeäksi ja helpoksi koko perheelle. Ulos vedettävä jätevaunu on käytännöllinen, ja kun jäteastiat on nimetty tekstein tai kuvin, osaa perheen pieninkin lajitella oikein.

Pintoja valitessa on syytä huomioida käytännöllisyys. Kestävät ja helposti puhdistettavat tasot ja lattia ennen kaikkea. 

Käy lähimmässä Puustelli -myymälässäsi tutustumassa uusimpiin erityisesti lapsiperheille sopiviin keittiöratkaisuihin!