Helsinki Design Weekin aikana Muotoilumakasiinissa Miinuksen osastolla käytiin kiinnostava paneelikeskustelu tulevaisuuden keittiöstä. Keskustelemassa olivat Tony Lönnqvist Puustellin tuotekehityksestä, Sampo Hagelin keittiömyynnistä ja Pekka Ojanne, joka vastaa Ruotsin Puustelli Miinuksesta. Keskustelun veti Anu Harkki.

Kun puhutaan keittiöstä ja tulevaisuudesta, voidaan asiaa tarkastella monelta kannalta. 

Kaikki keskustelun asiantuntijat ovat sitä mieltä, että keittiön on muututtava. Puustelli Miinus on ensimmäinen, uraauurtava innovaatio uudenlaisen keittiön saralla. Pieni hiilijalanjälki, kierrätettävyys, keveys, muunneltavuus ja moderni design ovat avainasemassa tulevaisuuden keittiössä. Ruuanlaitto tuskin tulee loppumaan, vaikkakin sen muoto voi muuttua. Jo nyt huomataan muutoksia keittiöiden tarpeissa verrattuna siihen, mitä kymmenen-viisitoista vuotta sitten. Kierrätyspisteet ovat itsestäänselvästi osa keittiötä ja kodinkoneille on oltava entistä enemmän säilytystilaa. Mikroaaltouuni tuskin katoaa keittiöistämme ihan pian, mutta sen toiminnot laajenevat ja entistä enemmän asennetaankin monitoimiuuneja, joissa on mikron, uunin ja grillin toiminnot yhdistettyinä. Myös höyryuunit tekevät tuloaan keittiöihin. Keittiölaitteiden energian- ja veden kulutus ovat avainasemassa tulevaisuudessa, samoin kuin monitoimisuus. 

Entä ruuanaitto? On epätodennäköistä, että kotona kokkaaminen lopuisi kokonaan. Tämän hetken "ammattimainen kokkaus kotona" -buumi varmasti jatkuu ja isoon osaan tulee nousemaan kotitarveviljely. Kun kettiö nyt on jo osa olohuonetta, nähdäänkö tulevaisuudessa keittiö, joka on osa puutarhaa tai patiota? Tulevaisuudessa entistä muuntelukykyisempi keittiö muuttuu osaksi ulkotilaa avattavan seinän tai lasien avulla. Pihakeittiöstä tulee entistä isompi osa ruuanlaittoa, kun ihmiset innostuvat kotipuutarhureiksi niin kaupungissa kun maalla. Viljelemmekö tulevaisuudessa itse saadaksemme puhtaita ja tuoreita kasviksia? Onko kaupungeissa viherkattoalueita viljelyä ja ilman puhtaanapitoa varten?

Entä sitten valmisruoka? Erään näkemyksen mukaan kohdennettu valmisateria on  perheiden tulevaisuutta. Jokaiselle perheenjäsenelle on räätälöity ravintoaineistoltaan täydelliset ateriat valmiiksi pakattuina jääkaappiin, mistä kukin automaattitoimisella uunilla lämmittää omansa. Hmmm, tai entä jos jokaisen keittiön vakiovarusteisiin kuuluukin tulevaisuudessa ruokaa tulostava 3D printteri? Näppäilemme vain mitä haluamme, ja ruoka valmistuu tulosteena.

Keittiön tulevaisuudennäkymiä voi pyöritellä loputtomiin, ja se on aika hauskaa. Aika näyttää, mitä keittiöissämme todella tulee tapahtumaan.