​
​

"Miinuksen alkuunpaneva voima ovat kiistattomasti Sirkku ja Jussi Aine", sanoo teollinen muotoilija ja Puustelli Miinuksen suunnittelija Juhani Salovaara. Ilman Sirkkua ja Jussia ja ajatusta siitä, että asiat voisi tehdä toisin ei olisi Miinusta, joka on keittiömaailmaa mullistava innovaatio. 

Miinus kyti pitkään pinnan alla, mutta aina tuli jotain muuta, mihin resurssit piti suunnata ensisijaisemmin. Sitten vuonna 2010 Tekes myönsi hankkeelle tukea ja niin Miinus lähti rytinällä eteenpäin. Hankkeeseen saatiin mukaan yhteistyökumppaneita ja monialainen kehitystyö alkoi. "Alkajaisiksi rakensimme koekeittiön, joka vastasi kaikin tavoin tyyppiesimerkkiä eniten myydystä keittiömallista", Juhani Salovaara kertoo. Keittiö pilkottiin osiin, kaikki osaset punnittiin ja mitattiin ja sitten tutkittiin kunkin osan elinkaari ja hilijalanjälki. Siitä sitten alettiin pikku hiljaa eliminoida epäkohtia ja etsia vaihtoehtoisia materiaaleja ja tapoja tehdä.

Materiaalitutkimuksessa etsittiin ja testattiin melkein kaikkea maan ja taivaan välillä. Eliminoimalla toimimattomat materiaalit ja kokeilemalla monenlaisia seoksia päädyttiin lopulta runkojen osalta biokomposiittiin. Koska miinustamisen periaatteisiin kuuluu myös lähituotanto, valmistaa kaikki biokomposiittirungot pieni kotimainen yritys. Koko Miinusmallisto on kasattavissa vain kolmen erilaisen biokomposiittirungon avulla, sillä projektn yksi tarkoitus oli myös saada mahdollisimman monipuolinen keittiö rakennettua mahdollisimman vähistä osista. 

Biokomposiittirunkojen lisäksi etsittiin parhaat ja myrkyttömimmät materiaalit muihinkin tarvittaviin osiin. OSB-levy valittiin formaldehydittömän liiman takia (ja onhan se myös todella hienon näköistä) ja etulevyjen kennorunko napattiin 30-luvun ovista. Pahvikenno on todella kestävä, mutta samalla kevyt.

"Ajattelen Miinuskeittiötä kuin Lundian kirjahyllyjä", hymyilee Juhani Salovaara. "Samon kuin Lundiat, myös Miinukset voi aina purkaa ja rakentaa uudelleen eri tavalla. Miinuskeittiön voi halutessaan vaikka ottaa muutossa mukaan uuteen kotiin ja pystyttää taas uuden näköisenä sinne. Tai antaa lapsilleen perinnöksi."

Nerokkaan runkorakenteen ansiosta keittiön tosiaan voi aina muokata uudeksi. Runkokappaleissa on valmiina kaiki mahdolliset kiinnikepaikat ja sen lisäksi kevyet ja kestävät osat on helppo tarvittaessa irroittaa ja siirtää. Tämä mullistaa koko keittiösuunnittelun kerralla. 

Puustelli Miinus keittiön
- runkorakenteella n. 50 % tavallista keittiötä pienempi hiilijalanjälki
- mitatut sisäilmapäästöt normaalitasoa merkittävästi pienemmät
- runkokehikko tehty kestämään vähintään 30 vuotta
- kaikki osat kierrätettäviä, huollettavia ja vaihdettavia
- runkojen materiaali kierrätettävää UPM ForMi –biokomposiittia
- runkokehikoiden testattu materiaali kestää isot lämpötilavaihtelut ja vedessä liottamisen
- kalusteet kestävät purkamisen, siirron ja uudelleen rakentamisen useita kertoja
- ajaton ulkoasu kestää katseita kymmeniä vuosia
- materiaalit ovat laatikostoja, mekanismeja, lasia ja työtason keraamilevyä lukuun ottamatta kotimaisia

Puustelli Miinus -keittiön ovat kehittäneet Puustelli Group Oy ja Desigence Oy. Johtavana suunnittelijana on ollut teollinen muotoilija ja professori Juhani Salovaara. Teknologiseen kehitystyöhön ovat osallistuneet myös UPM, VTT ja Aalto-yliopiston puutekniikan laboratorio sekä joukko alan erikoistuneita kärkiyrityksiä.

Lisää Miinuksesta ensi keskiviikkona!