​
​
​

Viimeistään grillikauden alkaessa on valurautaiset grillin osat saatava kuntoon. Kunnostusta on odottanut myös pata. Miksiköhän valurautojen kunnostus tuntui niin hankalalta? Oikeiden välineiden avulla se on helppoa, kuin heinänteko.

Kas tässä yksi tapa tehdä:

Tarvitset:

Metallisen lastan (vaikka ruoanlaittoon tarkoitetun)

Patapataa

tiiviin pesusienen

ruokaöljyä

Muurikka silavaa (supermarkettien puhdistusaine hyllystä)

Kuumaa vettä

Tee näin: 

Raaputa lastalla pahimmat ruosteet pois pinnasta. Pese ja hio Patapatalla ja kuumalla vedellä loput ruosteet pois. Viimeistele ruosteet pois ruokaöljyllä ja sienellä, kunnes sieneen tuskin enää tarttuu ruosteen väriä. Pese kuumalla vedellä ja kuivaa hyvin. Levitä sienellä silavaa valuraudan päälle. Laita valurautaparila, -pata tai -pannu kylmään uuniin ja lämmitä se 275c een. Anna kuumeta 15min. ja laita uuni pois päältä. Anna padan jäähtyä uunissa. Jos pinta on edelleen hieman rosoinen tai kuivan näköinen toista silava -uunikäsittely.

Jos hoidat valurauta-astioitasi hyvin, ei tätä käsittelyä joudu enää toistamaan.

Pannun pohjalle aina voita tai ruokaöljyä ennen ruuan valmistamista. Älä koskaan säilytä ruokaa valurauta-astiassa. Älä koskaan liota astiaa. Pese astia aina heti käytettyäsi kuumalla vedellä. Ei pesuaineita, eikä pesukonetta. Kuivaa astia aina pesun jälkeen esim. lämmittämällä liedellä tai pyyhkimällä kuivaksi.