Puustellin blogia pyörittävä Anu Harkki pääsee sukeltamaan syvälle keittiön suunnittelun ja valmistuksen maailmaan, kun Anun taloon tehdään uusi keittiö. Tässä artikkelisarjassa seurataan keittiön valmistumista vaihe vaiheelta yksityiskohtaisesti.

Ihan alkajaisiksi Anu tapaa Töölön Puustellissa keittiömyyjä Sampo Hagelinin, jonka kanssa on tarkoitus suunnitella uutta keittiötä ja tutustua materiaaleihin. Anulla on jo jonkinlainen mielikuva siitä, miltä keittiö voisi näyttää ja myös ideakuvia mukana. 

Anu haluaa persoonallisen ja vanhaan taloon sopivan keittiön, joka toimii päivittäisessä käytössä paremmin, kuin nykyinen vanhoista huonekaluista koottu keittiö, joka on kaunis ja erikoinen, mutta kovin epäkäytännöllinen.

Anulla on ajatus mustasta keittiöstä ilman yläkaappeja, joten Miinus-keittiön runkoväriksi valitaan musta. Palapähkinätaso on helppo valinta siitä huolimatta, että puutaso tuottaa käyttäjälle enemmän työtä ja huoltoa, kuin esimerkiksi keraaminen- tai laminaattitaso. Alakaapistoon päätetään laittaa pelkkiä vetolaatikoita niiden käytännöllisyyden vuoksi. Tiskikone integroidaan. Altaan valinta on helppo juttu: Anu haluaa tilavan ja käytännöllisen altaan ja päätyy kivikomposiittialtaaseen, joka on tyylikäs ja selkeä. Koska Anu on rakentanut keittiönsä vasta reilu vuosi sitten, päädytään siihen, että hana, induktiotaso ja uuni siirtyvät uuteen keittiöön. Vain tiskikone vaihtuu tilavampaan ja integroitavaan malliin. Etulevyvaihtoehtona on ensin mustaksi petsattu koivuinen laakaovi, mutta se vaihtuu harjattuun mäntyyn, joka on rouheampi ja mattapintaisempi. Vetimien kanssa vaihtioehtoja pitää sovitella ja makustella enemmänkin, ja lopulta Anu päätyy vanhanaikaisen mallisiin kaarivetimiin.

Keittiötä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon omat ruuanlaittotavat, tilantarve ja oman kodin tyyli. Etukäteen on hyvä miettiä esimerkiksi sitä, kuinka paljon omistaa astioita, ja kuinka haluaa niitä säilytettävän. Myös kierrätyspisteen tarve ja koko on hyvä miettiä valmiiksi. Anun haluaa kauniit eripariastiat esille, ja ehdottaa Sampolle ison astiakaapin rakentamista Miinuselementeistä. Alle laitetaan jalat ja ovien on ehdottomasti oltava lasia. Perheessä on monta lemmikkiä, ja keittiöön pitää mahtua myös kissojen ja koirien ruokien lisäksi Bruno-possun puurohiutalesäkki ja kunnollinen varasto porkkanoita.

Kaikkea ei voi suunnitella valmiiksi myymälässä, koska vain paikan päällä tulevan keittiön sijoituspaikassa voi ottaa tarkat mitat. Siksi Anu ja Sampo sopivat mittauskäynnin seuraavalle viikolle. Sampo lupaa tuoda mukaan myös valitut pintamateriaalit, jotta vielä paikan päällä voidaan katsoa, kuinka ne istuvat huoneeseen.