Juhlien järjestäminen on kivaa, mutta myös työlästä. Keräsimme joukon vinkkejä ja ohjeita onnistuneiden juhlien järjestämiseksi:

Siivoaminen ja koti juhlakuntoon

1. Keskity itse juhlatilan sekä eteisen ja wc-tilojen puhtauteen, älä järjestele jokaista kaappia.

2. Jos aiot tehdä jonkun suuremman puhdistustyön, kuten ikkunoiden pesun, tee se hyvissä ajoin pois muiden töiden alta pois. Pyydä perhe ja/tai tutut mukaan ja tee siivoamisesta hauskaa!

3.  Silitä pöytäliinat, hanki pöytään kukat, taittele lautasliinat sekä nosta astiat esille.

4. Tarvitaanko liputusta? Talonmieheltä voi kysyä voisiko juhlapäivänä järjestää liputuksen.

5. Laita ajoissa juomat jäähtymään ja siivoa ja järjestele sisääntulo erityisen kutsuvaksi.

Päivää ennen juhlia:

1. Tee selvä työnjako. Sovi, kuka ottaa vastaan vieraat, hoitaa tarjoilun ja ohjaa juhlaohjelmaa.

2. Kodin tai juhlatilan koristelu luo tunnelmaa. Koristelun eri tarvitse olla kallis, vaan siinä voi hyödyntää luonnonkukkia, pestyjä kiviä tai vaikkapa kasvien lehtiä. Juhlava pöytäliina, lautasliinat, kynttilät, kukat ja kaunis kattaus juhlistavat tilaisuutta jo itsessään.

3. Järjestä lisätilaa vieraiden vaatteille tyhjentämällä eteisen naulakko. Omat takit voi juhlien ajaksi kantaa vaikka vaatehuoneeseen tai makuuhuoneeseen.

4. Ota onnittelukukille esille valmiiksi maljakkoja tai isoja ruukkuja, niin kukat on helppo siirttää saman tien veteen ja esille.

5. Huomioi tarjoilussa yliherkkyydet ja muista alkoholittomat juomavaihtoehdot.

6. Järjestä vanhemmille vieraille istumapaikka, josta on helppo liikkua. Auta vanhimpia tarvittaessa tuomalla heille esimerkiksi kahvi valmiiksi pöytään.

7. Lapsivieraita varten on hyvä varata pelejä, leluja tai videoita eri huoneeseen ja esimerkiksi sukulaisnuori leikittämään heitä. Näin lapset ja pikkulasten vanhemmat tuntevat itsensä tervetulleiksi.

Entä tarjoilu?

1. Mieti mitä haluaisit tarjota. Onko kyseessä ruokajuhla, grillijuhla vai kakkukahvit. Vai ehkä teemajuhlat?

2. Aikuisten keskuudessa on suolaiset ruoat nykyään yhä suositumpia. Monet saattavat tulla suoraan työpaikalta, lasten urheilu- tai harrastustapahtumista jne. Perinteiset kirkkojuhlat on hyvä päättää täytekakkukahviin.

3. Tarjoiluastioiden riittävyys. Laske kuinka paljon astioita ja tarjoilukulhoja, -vateja, ja -ottimia tarvitset. Voisiko osan korvata kertakäyttöastioilla? Mieti kenellä on sinun astiastoosi sopivia astioita ja kysy lainaan.

4. Tarvitsetko lisää kahvin- tai vedenkeittimiä sekä termospulloja ja tarjottimia. Kysy tuttavilta, joissain kaupungeissa on myös kaupungin lainauspalvelu. Onko maljakoita riittävästi? Onko kylmäsäilytystilaa riittävästi tai pitäisikö varata kylmälaukkuja tai lainata naapurin jääkaappia?

5. Tee suunnitelma mitkä ruoat voi hankkia etukäteen, mielellään tarjouksia hyväksi käyttäen. Mitkä pitää hankkia vasta viime tinkaan.

6. Missä järjestyksessä ruoat valmistetaan, tee tehtävistä selkeä luettelo, johon merkitset tehdyt työt sitä mukaa kun valmistelut etenevät.

Paljonko on riittävästi?

Tarjottavaa kannattaa varata mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, mutta kukin vieras syö ainakin 300 – 400 g eri lajeja yhteensä. 

1. Kilosta kahvia riittää juomaa 50 vieraalle.

2. Kilosta palasokeria riittää 50 hengelle.

3. Rengasvuokaan tehdystä kahvikakusta tulee 30 viipaletta.

4. 5 dl:n pullataikinasta tulee 2-3 pullapitkoa tai reilun kokoinen kranssi, 50 pullaviipaletta tai pikkupullaa.

5. Neljän munan täytekakusta riittää reilusti kymmenelle, kuuden munan kakku riittää 20 vieraalle.

6. Pellillisestä saa 30-50 piirakka tai leivospalaa palojen koosta riippuen. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa. Suolaista piirakkaa varataan 1,5 palaa kutakin vierasta kohden.

7. Sämpylä/leipätaikinasta, jossa on nestettä 5 dl, saa noin 40 pientä sämpylää, 2-3 patonkia, 2 vuokaleipää tai yhden peltileivän.

8. Varaa pitkänomaista voileipäkakkua noin 2 cm:n paksuinen viipale syöjää kohti, valmiita voileipiä 2-3.

9. Salaattia varataan noin 2 dl vierasta kohti, salaatinkastiketta 2-3 rkl.

10. Savukalaa varataan perkaamattomana noin 200 g ja fileenä 150 g vierasta kohti. Graavi- tai kylmäsavukalaa kalaa riittää 75 g, muun tarjottavan ohessa.

11. Paahto- tai muuta kypsää paistia kannattaa varata 150 g vierasta kohti.

12. Keitettyjä perunoita varataan 2-3 kpl (200g).

13. Juustoja kannattaa varata noin 75 g vierasta kohden, muun tarjottavan ohessa. Laita tarjolle 2-3 erilaista juustoa.

Juomat:

Pullollisesta (0,75 l) kuohuviiniä saat 6-7 lasillista (12 cl).

Onnittelumaljoja varataan yleensä vain lasillinen jokaiselle vieraalle.

Muista myös alkoholiton vaihtoehto ja vesi.

Jos tarjoat ruokien kanssa viiniä, puna- tai valkoviinipullollisesta tulee noin 6 lasillista. Varaa viiniä noin 2 lasillista (yhteensä reilu 3 dl) vierasta kohden

Muista myös teenjuojat! Hauduta juontivalmista teetä. Saat 10 kuppia teetä, kun kiehautat 2 litraa vettä ja haudutat siinä ½ dl teelehtiä ja siivilöit esimerkiksi termoskannuun. Varaa teetä 2 kupillista juojaa kohti.

 

 

Lähteet: Martat.fi ja Kotivinkki.fi