Kaikki kokit ja keittiöammattilaiset mainitsevat veitsen tärkeimmäksi työkalukseen. Joten ei ole epäilystäkään siitä, että jokin merkitys on myös veitsien laadulla ja ominaisuuksilla. Hyvälaatuinen veitsi ei ole aina kallis. Hyvässä veitsessä on paljon muitakin ominaisuuksia kuin merkki tai terän teräs. Veitsiä ei myöskään tarvita kovin montaa.

Hyvä perusveitsi eli niin kutsuttu kokkiveitsi on 20-25 senttimetriä pitkä leveähkö veitsi kaikkeen leikkaamiseen vihanneksista kananluihin. Hyvä veitsi tuntuu kevyeltä kädessä, terä on lievästi taipuisa ja käsi mahtuu hyvin kahvan ja pöydän väliin, kun terä osuu leikkuualustaan. Pituus valikoituu usein leikkaajan pituuden mukaan. Mitä pidempi kokki sitä pidempi veitsi. Tärkeintä on, että terä pysyy leikkuulaudassa kiinni leikatessa. Jos haluat koneessa pestävän veitsen valitset muovikahvaisen. Puukahva taas on usein mukavampi kädessä ja kauniimpi.

 

Fileerausveitsi on tarpeellinen vaikka kalaa käsittelisi vain pari kertaa vuodessa, sillä millään muulla veitsellä ei saa kalan nahkaa irrotettua tai kalaa leikattua siististi. Hyvä fileointiveitsi on kapea, taipuisa, noin 22-25 senttimetriä pitkä ja tietysti terävä.

Leipäveitsi on jokaisen rapeakuorista leipää rakastavan veitsi. Leipää ei saa kauniisti leikattua ilman tätä pitkää sahalaitaista klassikkoa.

Juuresveitsi on kätevä juuresten ja kasvisten käsittelyyn. Sillä voi kuoria, muotoilla ja perata juureksia, kasviksia ja sieniä. Hyvän juuresveitsen kahva on tukeva, jotta siitä saa hyvän otteen, vaikka teräosa on pieni.

Jos haluat hieman hifistellä ja ostaa keittiöösi astetta parempaa laatua, tässä muutama linkki, josta pääsee ihastelemaan upeita veitsiä, joita ammattilaisetkin suosivat.

Opinel

Opinel on tunnettu ranskalainen yritys, joka on valmistanut veitsiä jo 1800-luvun lopulta alkaen. Yrityksellä on jo vuosien ajan ollut arvostettu asema koko maailmassa ja OPINELin veitsistä on tullut yksi Ranskan kansallisista tunnuksista.

Mac 

Mac -veitset ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet ammattilaisten ja tosiharrastajien lempityökaluihin keittiössä. 700 -vuotisella perinteellä ja japanilaisella ammattitaidolla valmistetut veitset ovat teräviä, kahvat käteen sopivia sekä tasapaino kahvan ja terän välillä täydellisyyttä hipova.

Acros 

Arcos veitset ovat loistavan hinta-laatusuhteen omaavia ammattitason työvälineitä. Vuodesta 1745 espanjalaisella veitsentaontaperinteellä.

Santoku 

Santoku veitset ovat kokkiveitsen japanilainen versio, eli se on malli ei merkki. Toiset pitävät enemmän tästä mallista kuin eurooppalaisesta veitsestä. Santokuissa on lisäksi usein ovaalikaiverrus, joka estää esimerkiksi kurkkuviipaleiden tarttumisen veitsen kylkeen.

Keittiövälineliikkeitä

Helsingissä sijaitsee parikin upeaa ja ammattitaitoista keittiövälineliikettä, joissa kannattaa ehdottomasti käydä, mikäli haluat ammattitaitoista palvelua ja upeita tuotteita. Kaupat ovat niin ihania, että sinne kannattaa mennä ihan vain katselemaankin.

Chez Marius 

Kokkipuoti