Kekriä, eli pyhäinpäivää, eli halloweenia vietetään tänä vuonna virallisesti lauantaina 4.11. Ajankohtaan osuu siis juhlapyhä, jonka vietosta on monenlaisia ja eri-ikäisiä perinteitä.

Kekri, myös keyri tai köyri, on perinteinen suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Sillä ei alkujaan ollut vakinaista kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan se määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan. Sana kekri tarkoitti kansankielessä viimeiseksi jäämistä tai jonkin päättymistä, ja kekri merkitsi myös vuoden vaihtumista maatalousyhteisössä. Kekrinä juhlittiin sadonkorjuuta ja maatalousvuoden päättymistä. Suomen muinaisuskossa Kekri vastasi joulua, ja taloissa kiersikin kekripukki, pelottava lampaantaljoihin pukeutunut hahmo, jolle piti antaa herkkuja.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.

Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona, lokakuun viimeisenä (31.10.) vietettäväjuhlapäivä, joka alkuaan oli muinaisten kelttien talven alkamisen päivä samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli kaikkien pyhien aatto.

Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset ja se on Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.

Tästä kulttuurien sekoituksesta jokainen voi valita oman tapansa viettää tulevaa lauantaita, joko rauhaisissa tai villimmissä merkeissä.

 

Kaikki kuvat: Pinterest.com