Linnut laulaa, joka paikassa lirisee ja lorisee. Kevät! 

Viherpeukalon on vaikea hillitä kasvattamisintoaan näin kevätaikaan, mutta totuus on se, että kesämme on venynyt heinä-elokuun puolelle ja kesäkuu on usein kovin viileä. Niin viileä, että taimia ei aina uskalla laittaa ulos vielä touko-kesäkuussa. Joten malttia on tarvittu, mutta nyt alkaa olla kylvämisen aika.

Viime kesänä ilmestyi jokaisen keittiöpuutarhurin unelmaopus, Keittiöpuutarha -siemenestä lautaselle. Nimensä mukaisesti kirja käy läpi kasvukauden vaiheet lautaselle saakka. Kirjan lopussa on Hanna Sumarin upeita reseptejä keittiöpuutarhan kasviksista. Ennen kuin päästään maistelemaan Sumarin reseptejä, pitää aloittaa esikasvatus. Lainasimme kirjasta parhaat vinkit onnistuneeseen kylvöön.

Kylvämisessä kirja neuvoo näin:

Maaliskuussa kylvetään esimerkiksi:

Basilika, meirami, melissa, timjami, tomaatit ja paprikat

Huhtikuussa:

Kasvihuonekurkku, minttu, peruna, samettikukat ja tuoksuherne

Toukokuussa:

Avomaakurkku, kesäkurpitsa, sokerimaissi ja talvikurpitsa

  1. Täytä saippuavedellä pesty kylvöastia mullalla. Hyvä kylvöastia on 5-10 cm syvä ja siinä on reikä pohjassa. Käytä mieluiten taimimultaa.
  2. Sumuta multa tasaisen kosteaksi. Suurin osa siemenistä itää parhaiten lämpimässä esimerkiksi kylpyhuneen lattialämmityksen päällä. Jätä pienet siemenet mullan päälle ja ripottele päälle ohuesti multaa. Isot siemenet kylvetään kaksi kertaa siemenen kokoa syvemmälle ja peitetään mullalla. Siirrä kylvökset valoon viimeistään, kun mullasta nousee vihreitä alkuja.
  3. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa sen jälkeen, kun niille ilmestyy ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien jälkeen. Yrttejä ei tarvitse koulia, vaan ne voi kylvää suoraan kasvatusastioihin. Isommat kasvit koulitaan pariinkin otteeseen, jotta niistä kasvaa mahdollisimman tukevia kasveja. Kouliminen siis tarkoittaa taimien erottelemista toisistaan omiin ruukkuihin. Samalla valitaan vahvimmat ja elinvoimaisimmat taimet. Kastele taimet kunnolla päivää ennen koulimista, niin ne kestävät siirron paremmin. Istuta taimi puikkoa apuna käyttäen. Ota taimesta kiinni sen lehdistä, ei varresta. Istuta sirkkalehtien syvyyteen. Älä taita juurta kaksikerroin. Tässä vaiheessa taimet siirretään viileämpään ja valoisaan paikkaan kasvamaan.

Jos et halua kasvattaa koko puutarhaa siemenestä saakka, saa puutarhaliikkeistä valmiita taimia hieman myöhemmin keväällä. Kaupan taimet ovat vankkoja, sillä ne ovat kasvaneet ammattilaisten huomassa. Taimet voi istuttaa suoraan kasvupaikalle. Tarkista kuitenkin sopiva ajankohta myymälästä.

Sitten alkaakin kiehtova vaihe, jolloin taimien kasvua seurataan päivittäin ja haaveillaan siitä hetkestä, kun niistä saa satoa. Hyviä puutarhahetkiä ja mukavaa kesän odotusta kaikille kotipuutarhureille. 

Keittiöpuutarha -siemenestä lautaselle (Kati Jukarainen, Maria Kesänen, Hanna Sumari, Readme.fi)