​

Kokkaaminen on juuri nyt trendikkäämpää ja kiinnostavampaa, kuin vuosiin. Paitsi television kokkiohjelmien valtavassa tarjonnassa, se näkyy myös keittokirjojen huimassa ilmestymistahdissa. Nappasin tarkasteluun muutamia tuoreita opuksia, jotka käsittelevät erityisesti mausteita ja mausteista ruokaa.

Food Heroes, Kaikki nuudelit kulhossa! (Gummerus)

​
​

Food Heroesin näppärän kokoinen ja elämänmakuisen oloinen nuudelikirja on täynnä nopeasti valmistuvia ja monipuolisia nuudelireseptejä aasialaiseen tyyliin. Ramen- udon- ja sobanuudeleista. Plussaa selkeistä ohjeista, värikkään houkuttelevista kuvista ja nopeasti valmistuvista aterioista, joiden parissa jaksaa seikkailla Aasialaisessa makumaailmassa. Pidän myös rennosta asenteesta ja arkisuuden tunnusta. Kokeiluun menee ensimmäisenä katkarapunuudelikeitto. Suosittelen jokaiselle aasian mauista kiinnostuneelle.

Food Heroes, Polttaa, polttaa! -kokeile jos uskallat (Gummerus)

​
​

Hotti, hotimpi, hottis? Tämä hikoiluttava kirja sisältää ärhäköitä ruokalajeja eri puolilta maailmaa: väkeviä aasialaisia sooseja, mausteisia herkkuja Yhdysvaltojen etelävaltioista sekä tulta ja tappuraa Meksikosta ja Länsi-Intiasta. Kirjan tuliset kastike- ja marinadiohjeet, sekä seikkaperäiset chilin käsittely- ja kasvatusvinkit kiinnostavat varmasti erityisesti tulisen ruuan ystävää ja chilifriikkiä. Näppärästä koosta, värikkäistä kuvista ja hauskasta asenteesta plussaa. Kokeiluun menee ainakin tulinen viherkastike.

Tommi Hietavuo, Jukka Kilpinen, Teija Aaltonen, Chilikirja (Gummerus)

​

Chilikirja on mahtava käsikirja chilifriikille! Kotimaisin voimin toteutettu Chilikirja käsittelee eri chililajikkeita, niiden ominaisuuksia ja kasvatusta. Erilaisista lajikkeista on helppo löytää omansa: ikkunalaudalle, parvekkeelle, puutarhaan ja kasvihuoneeseen. Tämä on kiva lahja chilinrakastajalle, joka haluaa kasvattaa itse chilinsä ja tutkia eri lajikkeiden alkuperää. Ei varsinaisesti keittokirja, mutta hyvä ensyklopedia!

Food Heroes, Syökää Kanaa!- parhaat kanaruokareseptit (Gummerus)

​

​

Kanaa voi käyttää ruuanlaitossa yllättävän monipuolisesti. Kirjassa esitellään reseptien ohella menetelmiä ja aineksia, joiden avulla kana lennähtää suosikkiruokien kärkeen lapsiperheessäkin, joko perinteiseen tai hieman jännittävämpään tyyliin. Suosittelen erityisesti lapsiperheelle, jossa lapset ovat innostuneita kokkaamaan. Selkeiden reseptien avulla perheen teinitkin taikovat mahtavia aterioita arkisista aineksista.

Andy Harris, David Loftus, Istanbulin makuja -Ruokamatka suurkaupungin sydämeen ( Gummerus)

​
​

Ruoka- ja matkakirja samoissa kansissa. Andy Harris on Jamie Oliver-lehden päätoimittaja ja David Loftus ruoka- ja lifestylekuvaaja, ja nämä seikat lupaavat paljon. Mielestäni kirjan kansi on hieman tylsä sisäsivujen upeisiin kuvaherkutteluihin verrattuna. Turkkilainen keittiö tulee perin pohjin tutuksi ja ah, millaisella tavalla. Ruoka- ja miljöökuvat ovat niin upeita, että niitä katsoessa tulee sekä kova nälkä, että matkakuume. Eksoottiset ruokalajit syntyvät pääosin hyvin kotoisista aineksista, joten annosten hankalia nimiä ei kannata säikähtää. Suosittelen kirjaa aikuiselle ruoka- ja matkaharrastajalle, joka haluaa tehdä herkullista, erikoisempaa ja maukasta ruokaa. Itse aion kokeilla ensimmäisenä hunajajogurtilla täytettyjä aprikooseja pistaasipähkinöiden kera.