Kevättalveen potkua sipuleista!

Miinuskeittiön sesonkiraaka-aineiden esittely alkaa sipulista. Sipuli on maailman toiseksi viljellyin vihannes tomaatin jälkeen. Suomessa sipulia on voitu käyttää yli kylmän talven, sen säilyvyyden vuoksi, niinpä sipuli on toiminut ankarina talvikuukausina merkittävänä C-vitamiinin ja vastustuskykyä lisäävien flavonoidien lähteenä. Flavonoidit ehkäisevät myös sydän- ja verisuonitautien syntymistä.

Sipulit taipuvat moneen. Lajikkeita on noin 20, mutta käytetyimmät ovat: Keltasipuli, punasipuli, makeasipuli (salaattisipuli), salottisipuli, valkosipuli, kevätsipuli, ruohosipuli ja purjo.

Klassisimmillaan sipulia käytetään ruoan mausteena. Kastike- ja liemipohjat sisältävät yrttien ja mausteiden lisäksi lähes aina sipulia, joista se usein siivilöidään lopuksi pois. Tasavertaisena kasviksena muiden joukossa, sipuli toimii keitoissa ja padoissa. Kuninkaana sipuli loistaa vaikka grillissä folioon pakattuna tai hillottuna punaviinin ja sokerin kera. Jokaisella sipulilla on oma tunnistettava makunsa ja vaikka sipulit ovat kovin vapaamielistä porukkaa, on niillä jokaisella ominaismakunsa ja optimaalinen käyttötapansa.

Keltasipuli

Suomessa tunnetuin lajike, joka säilyy hyvin ja on helppo kasvattaa. Keltasipuli sopii kaikkeen, mutta parhaimmillaan se on liha- ja kasvispadoissa tai lohikeitossa suurina lohkoina. Voimakkaan pistävän sipulisen makunsa ansiosta keltasipuli kestää grillaamista ja muuttuu ihanan makeaksi ja meheväksi foliokuoressaan.

Punasipuli

Raikkaan pehmeänmakea punasipuli on sipuleista kaunein. Sitä käytetään paljon hillottuna ja marinoituna, makean kirpeän makunsa vuoksi. Keitoissa ja padoissa punasipuli saattaa muuttaa väriään harmahtavan siniseksi ja värjätä muitakin raaka-aineita, eikä näin ollen tule oikeuksiinsa. Jotta punasipuli säilyttää värinsä, tarvitsee se happoa, kuten sitruunaa tai etikkaa. Värinsä vuoksi punasipulia käytetään annosten viimeistelyssä ja salaattien väripilkkuna.

Makea sipuli

Erittäin mieto ja makea sipuli sopii raakana erityisesti salaatteihin, hampurilaisten väliin ja wrappeihin. Se joka ei yleensä sipulista pidä, voi kokeilla tätä sipulia sellaisiin annoksiin, joissa sipuli on pakollinen lisä, kuten mädit ja blinit sekä tartar-pihvit.

Salottisipuli

Salottisipuli on sipulien aatelinen. Sen hienostunut, omaleimainen maku on aromikas ja makea. Salottisipulia käytetään maailman parhaiden kastikkeiden pohjamakuna ja pienen kokonsa ansiosta sen voi laittaa pataan vaikka kokonaisena. Näin se säilyttää hienostuneen makunsa pitkään muhivissa ruoissa. Salottisipulia ei kannata haaskata jauhelihakastikkeen tai makaronilaatikon sekaan, sillä siellä sen hienostunut maku ei tule oikeuksiinsa. Tämä hankalasti kuorittava sipuli on nostanut viime vuosina suosiotaan Suomessakin.

Valkosipuli

Valkosipuli on kaikille tuttu, vaan ei aina mieluinen maustesipuli.

Valkosipulin vahvat aromit maustavat monen monta ruokaa aivan uusiin sfääreihin. Tämä sipuli sopii mihin vain, kunhan sitä osaa käyttää maltilla. Hienostuneen maun valkosipulista saa esiin murskaamalla kynsi veitsen lappeella, kuorimalla ja sitten pienimällä. Murskaimella murskaamalla, valkosipulin maku muuttuu pistävämmäksi. Valkosipuli sisältää paljon hyviä ainesosia, kuten öljyjä ja sitä käytetään jopa lääkekasvina.

Kevätsipuli

Kevätsipuli, tuo raikas keväinen tuulahdus, on täydellinen salaatteihin ja kastikkeisiin, uuniruoan viimeistelyyn. Kevätsipuli sopii leivän päälle leikkeleen kaveriksi ja miksei uunissa haudutettuna bechamelkastikkeen kanssa.

Ruohosipuli

Ruohosipuli toimii samoin kuin kevätsipuli. Sen maku on vain vielä miedompi ja ruohoisampi. Käytetään samoin kuin kevätsipulia. Parhaat puolensa se tuo esiin tuoreena kastikkeissa tai keitoissa persiljan lailla.

Purjo

Purjo on mieto ja monikäyttöinen sipuli, joka soveltuu erinomaisesti keittoihin. Purjo kannattaa käyttää kokonaan, vihreää varttaan myöten. Purjon voi myös hauduttaa uunissa sellaisenaan, vaikka kalan lisukkeeksi. Silloin sen mieto ja makea maku pääsee oikeuksiinsa.