Jokavuotiset Keravan valkosipulifestivaalit pidettiin viime viikonloppuna. Keräsimme tapahtumasta parhaat palat niille, jotka eivät festareille ehtineet. Kymmenien myyntikojujen ja pientuottajien lisäksi festivaaleilla on yhteislaulua ja valkosipuliyhdistyksen virallista jäsentoimintaa, kuten kunniajäsenten käädyttämistä. Vaikka tapahtumasta kuinka yrittäisi päästä kunnialla ilman ostoksia, se osoittautuu täysin mahdottomaksi tehtäväksi.

Festivaalikatu oli vilkas heti aamusta alkaen.

Myyntikojut pullistelevat erilaisia marinoituja valkosipulinkynsiä. Mausteliemet vaihtelevat hienostuneesta valkoviini-timjamista järisyttävän tuliseen naga-kastikkeeseen.

 

 

Musta valkosipuli oli uusi tuttavuus. Se on fermentoitua valkosipulia. Sipuleita fermentoidaan eli hapatetaan sopivassa lämmössä ja kosteudessa noin kuukauden verran, jolloin sipulit muuttuvat mustiksi. Fermentointi tuo valkosipulista esiin parhaat terveydelliset vaikutukset ja hapatuksen aikana miedontuu myös sipulin maku pehmeämmäksi. Uusi valkosipulimakuelämys!

Viljelijät myivät valloittavia valkosipulipalmikoita ja kauniita kimppuja, joissa oli vielä siemenetkin tallella, jos vaikka innostuisi itse viljelemään näitä herkkuja. Jos siemenet laittaa nyt syksyllä maahan ja malttaa odottaa kaksi vuotta, kasvaa kasvimaalla pian runsaasti valkosipulia omiin tarpeisiin. Myös vuoden päästä tulee satoa, mutta malttamaton saa silloin vain pienen sadon. Täältä löytyy tietoa valkosipulin istuttamisesta. Syksy on parasta aikaa!